Εκτύπωση

Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΗΚΑΡΗΣ

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Ένας από τους πιο σπουδαίους θαλασσινούς της Χίου έφυγε πλήρης ημερών για το μεγάλο ταξίδι πριν λίγες ημέρες. Ο καπετάν Νικόλας ο Φήκαρης.

Καρδαμυλίτης θαλασσοβρεγμένος από τα γεννοφάσκια του. Γιος καραβοκύρη, δεν μπορούσε να ακολουθήσει άλλο δρόμο παρά την αναζήτηση των ταξιδιών, το γέμισμα των ματιών και της ψυχής στην απεραντοσύνη των Ωκεανών, στις άκρες του κόσμου.

Με την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο των Καρδαμύλων ακολούθησε την μοίρα της ναυτομάνας του και μπαρκάρισε δόκιμος Πλοίαρχος το 1932. Παθιασμένος με την θάλασσα την δούλεψε πάνω από 50 χρόνια απ' όλες τις θέσεις της γέφυρας των πλοίων για να τελειώσει την θαλασσινή πορεία του σαν Αρχικαπετάνιος για πολλά χρόνια.

Ανήσυχο μυαλό ασυνήθιστο, κατέγραφε όλα τα χρόνια της καριέρας του κάθε τι από το τον κόσμο που συναντούσε, το μελέταγε, το σημείωνε σαν δάσκαλος για να το μεταφέρει, για να το διδάξει στους νέους ναυτικούς που «έπεφταν» στα χέρια του. Τον είχε προικίσει ο Θεός με μια μνήμη μοναδική που αποτύπωνε σα σφουγγάρι την κάθε λεπτομέρεια των μακρινών τόπων και της ζωής των κατοίκων τους, τις ιδιαιτερότητες των λιμανιών αλλά και τις εμπειρίες που βίωνε οργώνοντας την θάλασσα για μισό αιώνα.

Σταθμό της ναυτικής ιστορίας του τόπου του θεωρούσε και έτσι πράγματι ήταν, την ίδρυση του Γυμνασίου των Καρδαμύλων γεγονός που καταγράφει στο σπουδαίο βιβλίο που πρόλαβε να εκδώσει (γνωρίζω ότι άφησε μοναδικό ανέκδοτο έργο πίσω του) «Το ναυτικό των Καρδαμύλων στον Β΄ Π.Π.».

Είχε την δυνατότητα να μιλά για ώρες με μοναδικό τρόπο για την θάλασσα, την ζωή του ναυτικού, τα βιώματα του από τον καιρό του πολέμου, την μάχη του Ατλαντικού και να κρέμεσαι από τα χείλη του.

Σε τέτοιες στιγμές πατριωτικής συγκίνησης τον άκουσα να λέει το καταπληκτικό «.....όταν στην Ακρόπολη κυμάτιζε η σβάστιγγα (αναφέρονταν στην κατοχή) η ελληνική σημαία ταξίδευε υπερήφανη και ελεύθερη στις πρύμνες των ελληνικών πλοίων στα πέρατα του ελεύθερου κόσμου». Με δυο κουβέντες ξεδίπλωσε το μεγαλείο της ελληνικής ναυτιλίας και την λεβεντιά του Έλληνα ναυτικού.

Όσοι τον γνώριζαν θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι ο καπετάν Νικόλας ήταν πρότυπο ναυτικού και πατριώτη. Πρωτοστάτησε σ' όλες τις πρωτοβουλίες για την διατήρηση της ναυτικής μνήμης και του χαρακτήρα των Καρδαμύλων, με το συγγραφικό του έργο την συμμετοχή του στην ίδρυση του ναυτικού μουσείου, κυρίως όμως με το πάθος του τα Καρδάμυλα να συνεχίσουν την ναυτική πορεία τους, τα παιδιά να ταυτιστούν με το στοιχείο που τα περιβάλει την θάλασσα, στο να μαθαίνουν τα παιδιά των Καρδαμύλων κολύμβηση. «Δεν γίνεται κ. Μιχαηλίδη τα παιδιά των Καρδαμύλων να μην ηξεύρουν κολύμβηση, πως θα γίνουν καλοί καπετάνιοι;» Αγωνιζόταν για χρόνια να γίνει κολυμβητήριο στα Καρδάμυλα. Το όνειρό του ας ελπίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ο αείμνηστος καπετάνιος συνέβαλε με την αγάπη του στην δουλειά του και τους ναυτικούς αλλά και την προνοητικότητα που είχε να μελετά και να καταγράφει την ναυτική ιστορία του τόπου του στην εποχή του, στην διατήρηση σημαντικά της ιστορικής ναυτικής κληρονομιάς της Χίου και της Ελλάδας, όπως και ο άλλος σπουδαίος καρδαμυλίτης καπετάνιος ο αείμνηστος καπετάν Άγγελος Αγγελιδάκης. Η ναυτική Χίος τους οφείλει πολλά και βεβαίως τα Καρδάμυλα.

Ελπίζω ότι η γενέτειρά του κάποτε να τιμήσει κατά που πρέπει την συμβολή τέτοιων μοναδικών θαλασσινών.

Όσο αφορά τον υπογράφοντα, θα τον θυμάται πάντοτε με νοσταλγία και θαυμασμό για την λεβεντιά του, την ευγενική φυσιογνωμία του και την καλοσύνη του και προτείνει, γνωρίζοντας ότι ο καλός καπετάνιος θα το ήθελε πολύ, ως ελάχιστο σεβασμό και ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της θάλασσας του τόπου μας που δημιούργησαν την Χίο που σήμερα γνωρίζουμε θυσιάζοντας ακόμα και την ζωή τους, να πάρει κάποιος την πρωτοβουλία μια φορά τον χρόνο, ας πούμε την 3η Σεπτεμβρίου που αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησε ο Β΄ Π.Π. με πρώτο θύμα στην θάλασσα χιώτικο καράβι στην Γδύνια, να καθιερωθεί ως μέρα της χιώτικης ναυτιλίας και να καταθέτουμε δυο λουλουδάκια στο μνημείο των απολεσθέντων για την λευτεριά ηρώων Χίων ναυτικών, που φιλοξενείται στο ναυτικό μουσείο της Χίου.

Καλέ καπετάνιε καλό ταξίδι για εκεί που πίστευες βαθειά.

Σταύρος Μιχαηλίδης

Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ.