Εκτύπωση

Χρόνια Πολλά Καλή Χρονιά

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Αγαπητοί συμπατριώτες χρόνια πολλά, χαρούμενα με υγεία και ευημερία, ευτυχισμένο το έτος 2007 που χτυπά ήδη την πόρτα μας. Τελευταίες ημέρες του χρόνου που διανύουμε και ότι έχουμε να πούμε, ας το πούμε τώρα να μην αρχίσουμε μίζερα στον καινούριο.

Είμαι βέβαιος ότι, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι, πολιτισμένες κοινωνίες και ισχυρά κράτη, είναι αυτά που ξεχωρίζουν για τρία πράγματα, σε ένα περιτύλιγμα. Την πρόνοια, την πρόνοια για την τρίτη ηλικία, την πρόνοια για την δημόσια υγεία και την πρόνοια για τους ανήμπορους.

Που βρισκόμαστε εμείς, εφόσον, συμφωνούμε με τις παραπάνω παραδοχές, ας το κρίνει ο καθένας μόνος του. Προσωπικά θεωρώ ότι, περισσότερο συγκλίνουμε σε μια επιφανειακή αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, ότι, σε γενικές γραμμές έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον καλό, φοβούμαι, όμως, για οικονομικά τακτοποιημένους και υγιείς. Η δίκαιη και ισορροπημένη άσκηση της κρατικής κοινωνικής πρόνοιας, φαίνεται ότι, βασίζεται σε απαρχαιωμένο δυσκίνητο πλαίσιο και εναπόκειται, στην φιλοτιμία ολίγων λειτουργών των αρμοδίων φορέων και στην ενεργοποίηση των κοινωνικών αντισωμάτων, όταν το πράγμα φθάσει στο απροχώρητο.

Μια τέτοια αποτελεσματική και συνάμα ελπιδοφόρο κοινωνική αντίδραση, αντίκρισα την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στα εγκαίνια του «Διονυσίειου οικοτροφείου παιδιών με νοητική υστέρηση».

Μια δράκα, κυρίως, άξιων μητέρων, πήρε στα χέρια της πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να ανήκουν στην κρατική πρόνοια και δημιούργησε με την συμπαράσταση ολίγων ΑΝΘΡΩΠΩΝ ένα μικρό θαύμα για την φροντίδα ατόμων με νοητικά προβλήματα. Ζωντάνεψαν ένα απρόσωπο χώρο, σε μια ζεστή μονάδα για να σηκώσει ελάχιστο φορτίο από το αβάσταχτο βάρος των οικογενειών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Το δύσκολο βήμα έγινε, η υποδομές πήραν σχήμα, πως, όμως, να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις για μια μονάδα που επιβάλλεται να λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με βάρδιες φροντιστών, μαγείρων, φυλάκων, συντηρητών, νοσοκόμων, ψυχολόγων, για φαγητό, για ρεύμα, για μετακίνηση, για ψυχαγωγία και δεν ξέρω τι άλλο; Το κράτος πάλι δηλώνει ότι, δεν «βρίσκει» το θεσμικό πλαίσιο για να βοηθήσει. Αν, όμως, είναι να βολευτεί κάποιος σπουδαίος, το θεσμικό πλαίσιο δημιουργείται σε μια νύκτα με τις γνωστές (ν)τροπολογίες. Μέχρι τότε, οι ατσαλένιοι αυτοί γονείς, θα πληρώνουν, εκτός από το μεδούλι της ψυχή τους και τα έξοδα για όλα τα παραπάνω, μέχρι πότε;

Πρόταση.

Παντελή Βρουλή νέε Δήμαρχε, ένα στοιχείο που αξιολογήθηκε για την εκλογή σου, ήταν και η αναγνώριση της ευαισθησίας σου σ' αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων. Τέτοια χαρακτηριστικά δεν λείπουν και από τα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των παρατάξεων. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, αν τα δημοσιεύματα που έχω υπόψη μου εκφράζουν την πραγματικότητα, πέρασε ή πρότεινε την ακύρωση 10.000 διοικητικών προστίμων (κλήσεων) για παράνομη στάθμευση, θεωρώντας ηλιθίους τους συνεπείς και δικαιώνοντας μετά θάνατο τον αείμνηστο Κοσμά Αβραμίδη, στέλνοντας παράλληλα, στην «αεργία» 16 εντεταλμένους, γι' αυτό το σκοπό, υπαλλήλους.

Η επιβολή προστίμου, για παράνομη στάθμευση, αποσκοπεί στο να «τιμωρήσει» την αντικοινωνική συμπεριφορά μας, στο εν λόγω θέμα. Είναι λοιπόν ευκαιρία, η αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά να αντισταθμίζεται με την απόδοση του «προϊόντος» της συγκεκριμένης παραβατικότητας για την εξυπηρέτηση των ελλείψεων της κοινωνικής πρόνοιας του τόπου μας και συγκεκριμένα στην οικονομική στήριξη πρωτοβουλιών, όπως η παραπάνω.

Αν, π.χ. οι δέκα αυτές χιλιάδες κλήσεων πληρωθούν, οι οποίες, αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε 200.000 περίπου ευρώ (10.000 x 20=200.000), επιπρόσθετα δε συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από τις εξοφλήσεις των κλήσεων που βεβαιώνονται καθημερινά για παράνομη στάθμευση, αλλά και τις εισπράξεις για την αγορά του δικαιώματος νόμιμης στάθμευσης, σχηματίζεται ένα σημαντικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση των οξύτατων αυτών κοινωνικών προβλημάτων, τουλάχιστο, μέχρι την «ανταπόκριση» του λεγόμενου κράτους.

Αιτιάσεις μη νομιμότητας τέτοιων αποφάσεων, θεωρώ ότι, θα είναι προφάσεις «εν αμαρτίαις». Αν το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί και αποφασίζει την ακύρωση χιλιάδων παραβάσεων, έχω την εντύπωση ότι, το ίδιο όργανο, μπορεί να αποφασίσει να κατευθύνει τις εισπράξεις αυτών των προστίμων για την ανακούφιση δοκιμαζόμενων δημοτών του.

Εξάλλου, με μια τέτοια απόφαση, επιτυγχάνονται τρία ακόμα πράγματα. Πρώτον ενισχύει τον θεσμό της ελεγχόμενης στάθμευσης και τον αναγάγει σε κοινωνική προσφορά, δεύτερον δίνει την ευκαιρία να επανεξετασθεί το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ποιο ορθολογική βάση και τρίτον εξασθενίζει τις πιέσεις και περιορίζει τους πειρασμούς όλων των μερών για την ακύρωση (σβήσιμο) αυτών των παραβάσεων, αφού, μας θα μας δίνεται η δυνατότητα να πληρώνουμε πρόστιμα και να το «ευχαριστιόμαστε».

Κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι καλορίζικοι, καλή χρονιά και καλή επιτυχία.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης