Εκτύπωση

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΧΙΟΥ

| Κατηγορία Προτάσεις

Το 2002 αν θυμάμαι καλά, ενώ υπηρετούσα ως Διοικητής στην Ακαδημία Ε.Ν. Μηχανικών, μας απασχόλησε η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για την σχολή. Τα υφιστάμενα κτήρια είχαν κλίσει σαράντα χρόνια λειτουργίας, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα, υπήρχε ανάγκη νέων μεγάλης έκτασης χώρων για την εγκατάσταση σύγχρονων εξοπλισμών, εξομοιωτών, φιλοδοξίες, οράματα κλπ.

Για ευνόητους λόγους αναζητούσαμε περιοχή εκτός της πόλεως. Σκεφθήκαμε την περιοχή του Θόλου. Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη περιοχή για μελέτη, για τους εξής κυρίως λόγους. Ήταν προς τη βόρεια Χίο, το πιο ναυτικό τμήμα του τόπου και ξεχασμένη περιοχή σε αναπτυξιακά έργα, υπήρχε και υπάρχει ακόμα, πολύ μεγάλη έκταση εκατοντάδες στρέμματα, που ανήκει σε ένα κύριο, το Δήμο Χίου και τέλος, λόγω του μεγέθους, επιτρέπεται από το νόμο αυτή η έκταση να ρυμοτομηθεί.
Επεξεργαζόμενοι περισσότερο την ιδέα, βλέπαμε ότι αν καταφέρναμε να κατασκευαστούν στην περιοχή νέες εγκαταστάσεις για την ΑΕΝ, δημιουργούνταν προϋποθέσεις δημιουργίας ενός ναυτιλιακού εκπαιδευτικού κέντρου που θα μπορούσε να «παρασύρει» και άλλες ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές δράσεις, σε ένα όρμο που αποτελεί εξαιρετικό φυσικό λιμάνι με καλά βαθικά, ήπια πρανή κλπ..
Φαίνονταν, δηλαδή, ότι η μια δράση ήταν δυνατόν να λειτουργήσει συμπληρωματικά μιας άλλης, σχολή μηχανικών-καρνάγιο και πρακτική εκπαίδευση σπουδαστών, ρυμοτομία και μίσθωση οικοπέδων σε τεχνικές και ναυτιλιακές εταιρίες για να δραστηριοποιηθούν, δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης για τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τα πληρώματα των προς επισκευή σκαφών και πλοιαρίων, ανάγκη ίσως κατασκευής μικρού ξενοδοχείου για την παραμονή τους κατά τον χρόνο των επισκευών, λειτουργία τραπεζικών θυρίδων κλπ. και όλο αυτό το «σύστημα» δομημένο στην φιλοσοφία του απόλυτου σεβασμού στο περιβάλλον, αναπτυγμένο με χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας κλπ..
Αυτή την πρόταση/ιδέα, που θα είχε ως αρχικό πυρήνα τη νέα Ακαδημία Μηχανικών Ε.Ν. της Χίου με δυναμική δημιουργίας ενός ναυτικού εκπαιδευτικού κέντρου, αλλά και την επιδίωξη ανάπτυξης σταδιακά ενός μεσαίου επισκευαστικού νεωρίου που είναι τόσο αναγκαίο στο Αιγαίο για επισκευαστικές εργασίες μεσαίου μεγέθους πλοίων, αλιευτικών-γιότ-επαγγελματικών τουριστικών-επιβατηγών κλπ., δραστηριότητες οι οποίες θα προσέλκυαν και άλλες συναφείς δράσεις, την κουβεντιάσαμε με Χιώτες και μη επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι την βρήκαν ελκυστική και ρεαλιστική.
Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία και υποβάλλαμε αυτή την πρόταση, κυρίως για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για την ΑΕΝ, στον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Ανωμερίτη ο οποίος τη βρήκε ενδιαφέρουσα και συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με Χιώτες πολιτικούς της εποχής και επιχειρηματικούς παράγοντες.
Δυστυχώς η «άμιλλα» των συμπατριωτών μας για την διεκδίκηση της έδρας της νέας Ακαδημίας αλλά και η αντικατάσταση του Υπουργού εκείνη την περίοδο, έστειλαν στις καλένδες την προοπτική δημιουργίας ενός υβριδικού ναυτιλιακού «πάρκου».
Αυτή είναι η ιστορία του θέματος.
Η νέα αυτοδιοικητική πορεία του τόπου με ένα πλέον Δήμο στο νησί ο οποίος είναι ο διαχειριστής της περιοχής, δημιουργεί, κατά την άποψη του υπογράφοντα, προϋποθέσεις επανεκκίνησης και υλοποίησης της πρότασης.
Ο συνδυασμός της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ και ο επικεφαλής της κ. Γιάννης Χαλιορής θα εντάξουν την εν λόγω πρόταση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της νέας Δημοτικής Αρχής και θα επιδιωχθεί η υλοποίησή της με στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Περιφέρειας.
Η τεχνογνωσία που κατέχει η Χίος στις ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές δράσεις, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι πλοιοκτήτες του κόσμου κατάγονται από τον τόπο μας, η θέση της στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αλλά και οι νέες προοπτικές που επιφέρει η νέα αυτοδιοικητική μεταρύθμιση, δημιουργούν συνθήκες υλοποίησης του υβριδικού αυτού ναυτιλιακού πάρκου, προοπτική ανάπτυξης της ΒΑ Χίου και σημαντικές θέσεις εργασίας.
Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, στην ναυτική μας παράδοση, στις ικανότητες και δυνατότητες των συμπατριωτών μας. Οφείλουμε να εντοπίσουμε και εκμεταλλευτούμε όλα τα κεφάλαια του τόπου που σήμερα αδρανούν (μαρίνα, λιμάνια, καταφύγια κλπ) και κυρίως τους νέους επιστήμονες της Χίου, να τους δοθεί ο ρόλος τους μέσα από σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό συμπληρωματικότητας των πόρων. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε προοπτικές ελπίδας στη νέα γενιά. Θα παλέψουμε και θα πετύχουμε.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.)
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χίου
με τον συνδυασμό «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ»