Εκτύπωση

Θερινά δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων γραμμής Χίου- Πειραιά»

| Κατηγορία Προτάσεις

ΘΕΜΑ : » Θερινά δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων γραμμής Χίου- Πειραιά»

1. Είναι γνωστό ότι, το λιμάνι της Χίου όπως έχει εξελιχθεί και με τις δράσεις που φιλοξενεί, όχι, πάντοτε για τους σκοπούς της κύριας αποστολής του, αδυνατεί να εξυπηρετήσει με ικανοποιητικό τρόπο τις ανάγκες διακίνησης αγαθών, οχημάτων και επιβατών.

2. Οι συνεχώς αυξημένες δραστηριότητες στον εν λόγω χώρο, αλλά και η μετατροπή σταδιακά του μεγαλύτερου τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένα σε κύρια οδική αρτηρία της πόλης και τόπο ψυχαγωγίας των κατοίκων του νησιού, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι, δεν κατορθώθηκε όλα αυτά τα χρόνια να αξιοποιηθεί, παρά μικρό μόνο τμήμα της λιμενολεκάνης και κατ' επέκταση η χερσαία ζώνη του λιμανιού, δημιουργούν περιβάλλον, τόσο για την λειτουργία του, όσο και για τους δραστηριοποιούμενους σ' αυτό, ιδιαίτερα ασφυκτικό.

3. Τα προβλήματα στο λιμάνι, πολλαπλασιάζονται την θερινή περίοδο λόγω της αυξημένης εμπορευματικής και επιβατικής κίνησης, των περισσότερων αφιξαναχωρήσεων επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, της αυξημένης ζήτησης ελλιμενισμού ιδιωτικών σκαφών, αλλά και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών της Χίου, οι οποίοι, όπως εξάλλου και οι κάτοικοι της Χίου, σε μεγάλο ποσοστό επιλέγουν για την ψυχαγωγία τους και τον περίπατό τους, το λιμάνι και τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται σ' αυτό. Οι εν λόγω δραστηριότητες, αναπόφευκτα, επιβαρύνουν την περιοχή, υποβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών προς τους επιβάτες των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, ιδιαίτερα κατά τους απογευματινούς και βραδινούς απόπλους και προκαλούν σοβαρές και ενίοτε, δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους κατοίκους της γειτονικής περιοχής.'

4. Μέχρι την κατασκευή νέου επιβατηγού λιμένα ή την διαμόρφωση του υπάρχοντος που θα απαλλάξει την χερσαία ζώνη από τους φόρτους για την εξυπηρέτηση των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων και προκειμένου, να ανακουφισθεί η πίεση που δέχεται το υφιστάμενο λιμάνι και οι χρήστες του, να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του αλλά και να αποκτήσει σταδιακά πιο τουριστικό χαρακτήρα (αν είναι επιθυμητό από την τοπική κοινωνία), ιδιαίτερα την περίοδο του θέρους, με ευεργετικά, όπως πιστεύουμε αποτελέσματα για την πόλη και το νησί, προτείνουμε, τουλάχιστο σε δοκιμαστικό στάδιο, ο απόπλους για Πειραιά των Ε/Γ-Ο/Γ και Φ/Γ-Ο/Γ πλοίων κατά την διάρκεια του θέρους, δηλαδή, κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο και τις πρώτες δέκα ημέρες του Σεπτεμβρίου, να πραγματοποιείται από τον λιμένα Μεστών.

5. Εφ' όσον γίνει αποδεκτή και υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, η πραγματοποίηση της οποίας, συν τοις άλλοις, μειώνει και το χρόνο του ταξιδιού από Χίο για Πειραιά, σε σχέση με τον σημερινό, κατά μια ώρα περίπου, αφού, η διαδρομή από τα Μεστά είναι 20 ναυτικά μίλια περίπου μικρότερη, εκτιμούμε ότι, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο στους επιβάτες των πλοίων και την καθημερινή ζωή της πόλης της Χίου, όσο και στο λιμάνι των Μεστών και της δυτικής Χίου συνολικότερα. Συγκεκριμένα:

Οι επιβάτες των εν λόγω πλοίων θα αναμένουν και θα επιβιβάζονται με καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες, ειδικά μετά την εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων στον λιμένα Μεστών.
Η παραβολή, η παραμονή και η φόρτωση των πλοίων στον λιμένα Μεστών, διενεργείται με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις.
Το λιμάνι της Χίου, απαλλαγμένο τις απογευματινές και βραδινές ώρες, από τους φόρτους που δημιουργεί ο κατάπλους των Ε/Γ-Ο/Γ και Φ/Γ-Ο/Γ πλοίων, θα διευκολύνει τις άλλες χρήσεις και θα καταστεί πιο ελκυστικό για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για διαφορετική χρήση και ανάπτυξη.
Με συντονισμένες προσπάθειες, είναι δυνατόν το κεντρικό λιμάνι της Χίου, να συμπεριληφθεί στους προορισμούς μέσου μεγέθους κρουαζιερόπλοιων, αφού, το νησί δεν υπολείπεται των χαρακτηριστικών που προσελκύουν τέτοια πλοία, η άφιξη και παραμονή των οποίων, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου.
Πέρα, όμως, από τα παραπάνω και άλλων που θα μπορούσαν να προστεθούν, εκτιμούμε ότι, ο απόπλους των προαναφερθέντων τύπων πλοίων για Πειραιά, από το λιμένα Μεστών, μπορεί να γίνει αρχή για διαφορετική προσέγγιση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
6. Είναι πιθανό, η πρόταση να συναντήσει αντιδράσεις εκ μέρους ενός αριθμού επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της Χίου και έχουν ενδιαφέρον να διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, πλην όμως, πιστεύουμε ότι, μεσοπρόθεσμα, από την προσδοκώμενη τουριστική ανάπτυξη του κεντρικού λιμένα, η νέα κατάσταση θα λειτουργήσει προς όφελός τους, αλλά και προς όφελος συνολικότερα του τόπου.

7. Για την πληρέστερη εξέταση του θέματος, εκτιμούμε ότι, θα ήταν χρήσιμη, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η πραγματοποίηση σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με εκτίμηση

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης
Πλοίαρχος ΛΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Σταύρος