Εκτύπωση

Ανθρώπινες φυλακές – ασφαλέστερο κοινωνικό περιβάλλον

| Κατηγορία Προτάσεις

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναδειχθεί με πρωτοσέλιδα από τον τοπικό τύπο και ειδικά από τις στήλες της εφημερίδας που φιλοξενεί το εν λόγω άρθρο, το θέμα που ανακίνησε προς τιμήν του, ο Δικηγορικός σύλλογος Χίου, δηλαδή οι συνθήκες κράτησης, τουτέστιν «αναμόρφωσης», των κρατουμένων στις δικαστικές φυλακές Χίου.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πανελλαδικό, απ' ό,τι διαβάζουμε κατά καιρούς. Εξ΄ άλλου όπως άκουσα στο ραδιόφωνο «ΑΛΗΘΕΙΑ», από συνέντευξη κρατουμένου στις εν λόγω φυλακές, δεν ετέθη θέμα ανάρμοστης συμπεριφοράς ή παράληψης καθήκοντος εκ μέρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων, παρά το αντίθετο, έγκειται δηλαδή το πρόβλημα, στις ελλιπείς και απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις.
Είναι γνωστό, ότι κοινωνικές συνθήκες και το κοινωνικό περιβάλλον, πολλές φορές ενθαρρύνει ή υποθάλπει παραβατικές συμπεριφορές. Αδικία, οικονομική δυσπραγία, κοινωνική ανισότητα, ανεργία κ.λ.π., οδηγούν ανθρώπους με μειωμένα κοινωνικά, ηθικά αντισώματα και ισχυρές αξίες, στον πειρασμό.
Παρόλα αυτά μια οργανωμένη κοινωνία, επιβάλλεται να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, περιορίζοντας τους παραβάτες, επιδιώκοντας όμως, ταυτόχρονα και τον σωφρονισμό τους. Ειδάλλως το σύστημα, όπως στον ανθρώπινο οργανισμό η λάθος θεραπεία σε σοβαρή ασθένεια, παροδικά θα επουλώσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, να στρέφεται εναντίον του ίδιου της, του εαυτού.
Ανατρέχοντας σε κάποια στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ανάγκες του άρθρου, διαπίστωσα, ότι τα τελευταία χρόνια στις φυλακές του τόπου μας κρατούνται συνήθως, 15 μέχρι 30% περισσότεροι κρατούμενοι από τις δυνατότητες που παρέχει το μέγεθός τους και η διαρρύθμισή τους. Να ληφθεί υπόψη, ότι η κατασκευή τους πραγματοποιήθηκε, αν έχω καλή ενημέρωση, την δεκαετία του ΄50, με δαπάνες της οικογένειας του αείμνηστου Λεωνίδα Μιχάλου. Επίσης, θα παρακαλούσα να κρατήσουμε στην μνήμη μας για λίγο, ότι τότε που κτίστηκαν, πάλι από πληροφορίες μου, η περιοχή γύρω και εγγύς των φυλακών, ήταν σχεδόν ανοικοδόμητη.
Οι συνθήκες σήμερα, ευτυχώς, έχουν αλλάξει, το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο του μέσου Έλληνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ώστε ειλικρινά και ανεπιτήδευτα, παράλληλα με την διεκδίκηση π.χ. περισσότερων και πιο σύγχρονων σχολείων, να είναι σε θέση να απαιτεί, σαν μέλος πολιτισμένης κοινωνίας, ανθρώπινες συνθήκες σωφρονιστικής διαβίωσης, για τα μέλη της που για τον άλφα ή βήτα λόγο βρέθηκαν στο κοινωνικό περιθώριο.
Με τον πιο έντονο τρόπο, ένας από τους παράγοντες απονομής δικαιοσύνης, δηλαδή, ο Δικηγορικός σύλλογος, καταγγέλλει, ότι η κακή κατάσταση στις φυλακές δεν πάει άλλο. Άρα, ό,τι και να ειπωθεί, κατά την ταπεινή μου άποψη, από οποιονδήποτε άλλο για το αντίθετο, λίγο θα ληφθεί υπόψη.
Για τούτο πρέπει να βρεθεί λύση και στις πολιτισμένες κοινωνίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε αναβολές, οι συμπατριώτες μας άλλωστε, αυτές τις μέρες, με τον πιο τρανό τρόπο έδειξαν την λεπτότητα των αισθημάτων τους σε αλλογενείς, στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από το φονικό παλιρροϊκό κύμα που τους έπληξε.
Είναι καιρός λοιπόν, για ριζικές λύσεις στο θέμα που αναφέρω.

Νέες εγκαταστάσεις φυλακών εκτός πόλεως και μετατροπή τους σε αγροτικές φυλακές.

Το παραπάνω είναι απαραίτητο για τους παρακάτω λόγους:

Για την αποσυμφόρηση και αναβάθμιση της πυκνοκατοικημένης και τσιμεντοποιημένης περιοχής που τις φιλοξενεί πενήντα και πλέον χρόνια.
Για την δημιουργία ελεύθερου χώρου, δυο στρέμματα περίπου είναι το γήπεδο που είναι κτισμένες, ή χώρου άλλης δράσης, την χρήση του οποίου θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής.
Και το σπουδαιότερο, ότι με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, αγροτικών φυλακών, θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την κατά το δυνατό επιτυχέστερη κοινωνική επανένταξη.
Όπου και να αποφασισθεί η κατασκευή τέτοιου καταστήματος, η ύπαιθρος της Χίου μπορεί να προσφέρει εργασία για όλες τις εποχές, αφού περισσεύουν οι χέρσες, ακαλλιέργητες σήμερα εκτάσεις, παρατημένα κτήματα, αφρόντιστα περιβόλια, αρκετά των οποίων ανήκουν σε ιδρύματα, ελαιοκτήματα, περιοχές για την καλλιέργεια αμπέλων, για την εκτροφή χιακού προβάτου, είτε τέλος για την καλλιέργεια σχίνων κ.λ.π.
Πάντως, 130 σήμερα έγκλειστοι και συνωστισμένοι στις φυλακές της Χίου, νέοι κατά το πλείστον, άνθρωποι που κάθονται από το πρωί μέχρι το βράδυ άπραγοι, μόνο για καλό του εαυτού τους και της κοινωνίας δεν είναι.
Στην εποχή της κοινωνίας των πολιτών, η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέχει την δεύτερη ευκαιρία. Τέτοιες τολμηρές αποφάσεις δεν πρέπει να αποτελούν πράξεις φιλανθρωπίας αλλά, συνειδητή συμπεριφορά σωστής επανένταξης. Αποφυλακισμένος ο οποίος έχει δεχθεί την φροντίδα της κοινωνίας που πιθανόν αδίκησε, σπάνια επιλέγει πλέον την παρανομία.
Υποψίες ότι θα εγερθούν αντιδράσεις για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε περιοχή ακατοίκητη εκτός της πόλης της Χίου, έχω την εντύπωση ότι διαψεύδονται με την συμπεριφορά που έδειξαν συμπολίτες μας κατά το παρελθόν, αδιαφορώντας για την ύπαρξη των φυλακών εκεί που υφίστανται σήμερα, αφού έκτισαν ασφυκτικά την περιοχή.
Η παράλογη απάντηση, από τους μη έγκλειστους φυσικά, συμπατριώτες μας της περιοχής της Αγίας Αικατερίνης, στην ερώτηση, που μένεις; Στις φυλακές. Είμαι της γνώμης ότι είναι καιρός να σταματήσει.
Η λύση είναι, νομίζω, εφικτή με την συνεργασία των πολιτικών, διοικητικών και πολιτιστικών φορέων της Χίου, των 53 εργαζομένων στις φυλακές και των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.
Ας μην ξεχνούμε, ότι το ταξίδι για χιλιάδες μίλια αρχίζει μόνο με ένα βήμα.
Αξίζει τον κόπο. Το όφελος θα είναι πολλαπλό και για την πόλη και για τους κατοίκους και φυσικά για τους κρατούμενους, εξάλλου δεν ξέρει κανείς τι φέρνει το αύριο!!!.
Καλή Χρονιά!.