Εκτύπωση

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΛΑΔΗΣ

| Κατηγορία Προτάσεις

Δεν γνωρίζω ποιος και πότε έθεσε το θέμα κατεδάφισης του «διαβόητου» πια κτηρίου της οδού Λάδης. Εκτιμώ ότι μια τέτοια πρόταση την οποία υιοθέτησε η σημερινή Δ. Αρχή και η οποία τώρα μελετά τον τρόπο υλοποίησής της θα προέρχεται από κάποια ενδελεχή μελέτη κόστους-οφέλους για τους πολίτες της Χίου και του Νομού ή για τη αποφυγή π.χ. υπαρκτού και σοβαρού κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ένεκα κακής κατάστασης του κτηρίου. Αυτό που ακούγεται περισσότερο και έχει γραφτεί στον τύπο ως αδήριτη ανάγκη για την κατεδάφιση, είναι η προσδοκία ότι με την εξάλειψη του εν λόγω κτιρίου θα αναδειχθεί το φρούριο, θα αναπνεύσει η πόλη κ.λ.π..

Τις λίγες ημέρες που βρέθηκα στη Χίο με την ευκαιρία των εορτών και ήρθε η σχετική κουβέντα σε παρέες, σχημάτισα την εντύπωση ότι οι γνώμες για το παραπάνω θέμα διχάζονται. Δε γνωρίζω την αιτιολόγηση του Δ. Σ. για το πώς πήρε μια τόσο σοβαρή απόφαση για την πόλη και μου είναι δύσκολο να πάρω θέση υπέρ του λογικού, πράγματι, ισχυρισμού ότι δεν είναι και ό,τι το καλύτερο τέτοια περιουσία ένας δήμος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να την καταστρέφει.
Αν, όμως, αμετάκλητα προχωρούμε προς την κατεδάφιση ενός καλού, εξ όσων φαίνεται,οικοδομήματος με κίνητρο την «ανάδειξη» του κάστρου, προτείνω στον κ. Δήμαρχο και στο Δ.Σ. της πόλης να εξετάσουν το ενδεχόμενο διατήρησης του κτηρίου της Λάδης και την ανταλλαγή του σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών με το κτήριο του Τελωνείου και του Χημείου, ώστε να στεγασθούν στο πρώτο οι υπηρεσίες του και να κατεδαφισθεί το δεύτερο, περίπτωση που όπως κατά καιρούς έχει δημοσιευθεί δημιουργεί καλύτερη προοπτική ανάδειξης του μνημείου. Και ποιος ξέρει μπορεί να κατορθωθεί κάποτε η επανασύνδεση της τάφρου με τη θάλασσα, με την αισθητική και χρηστική αναβάθμιση που θα προσδώσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην πόλη μας.

Σταύρος Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ