Εκτύπωση

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

Δεν υπάρχει κείμενο Χιώτη πολιτικού ή πολιτικάντη σε προεκλογική ή άλλη περίοδο που να μην αναφέρεται στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας, διαπιστώσεις, ιδέες, προτάσεις, υποσχέσεις κλπ.

Είναι γεγονός ότι, το ιερό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας το εποπτεύει και το διαχειρίζεται η Ιερά Μητρόπολις Χίου, πλην όμως, ο σχεδιασμός για την όποια συμμετοχή του στις αναπτυξιακές αναζητήσεις του τόπου, ανήκει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του.
Επισκέπτομαι το προσκύνημα κάθε χρόνο αρκετές φορές, ιδιαίτερα, τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτό που διαπιστώνω είναι ότι δεν έχει επέλθει καμιά ουσιαστική αλλαγή ή παρέμβαση στην λογική της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Αυτό που με συγκίνησε, για άλλη μια φορά και φέτος, ήταν η ατελείωτη φάλαγγα των προσκυνητών που όλη τη νύχτα περπατούν για να φθάσουν ξημερώματα εξαντλημένοι αλλά πιο δυνατοί στην ψυχή τους μπροστά στην ιερή εικόνα.
Όλο και πιο μεγάλη κάθε χρόνο η συμμετοχή των νέων, αγοριών και κοριτσιών, τα βλέπεις σε όλη τη διαδρομή με απίστευτη δύναμη να βαδίζουν μέσα στο σκοτάδι, στην αρχή ομαδικά, κατόπιν πιο μοναχικά, με τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα να περνούν δίπλα τους, να τα επιβαρύνουν με τα καυσαέρια και το θόρυβο, να απειλούνται κάθε στιγμή από ατύχημα και αυτά να συνεχίζουν προς τον ιερό προορισμό τους.
Φθάνοντας τελικά στις στροφές, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του ναού, λίγα μέτρα από την κοπή του νήματος του τερματισμού, από την ολοκλήρωση του τάματος, με τα πρόσωπα παραμορφωμένα από την υπερπροσπάθεια για να καταφέρουν να βγάλουν το Μαραθώνιο, με τις δυνάμεις να τα εγκαταλείπουν, αρχίζει το μαρτύριο. Αυτοκίνητα να μην αφήνουν σπιθαμή ελεύθερη για να περάσουν, σκόνη και καυσαέριο να τα τυφλώνουν και να τα πνίγουν, απελπισία, κανείς να μην υπάρχει για συντονισμό, για υποδοχή, για βοήθεια.
Με τις εικόνες αυτές, όσο και να μη θες να κολαστείς αρχίζει ο δαίμονας να σε πιλατεύει. Πενήντα χιλιόμετρα διαδρομή περπατούν αυτοί οι χιλιάδες σπουδαίοι άνθρωποι, πενήντα χιλιόμετρα μέσα στο σκοτάδι με τις απειλές που περιέγραψα παραπάνω, με ενδεχόμενο ατυχήματος, με ενδεχόμενο κακοδιαθεσίας από την υπερπροσπάθεια. Η πολιτεία απούσα. Σε όλη τη διαδρομή δεν συνάντησα ένα ασθενοφόρο, δεν απάντησα ένα τροχονόμο, δεν είδα ένα τραπεζάκι με ένα μπουκαλάκι νερό, τίποτα, αν ένα παιδί ή ηλικιωμένος αισθανόταν αδιαθεσία η βοήθεια μπορούσε να έρθει μόνο από ιδιώτες περαστικούς.
Και αναρωτιέσαι γιατί υπάρχει η Δημοτική διοίκηση, ποια είναι η έννοιά της, η φροντίδα, ο σχεδιασμός της για ένα τόσο δυναμικό έθιμο, για ένα ιερό προσκύνημα που αγγίζει τις καρδιές των πιστών ακόμα και έξω από το νησί μας, για τη λαοθάλασσα που ανεβαίνει στην ΒΔ Χίο κάθε χρόνο;
Υπολόγισα ότι οι πεζοπόροι προσκυνητές πρέπει να ξεπέρασαν τους 1500-2000, δε νομίζω να υπάρχει άλλη περίπτωση ιερού προσκυνήματος στην Ελλάδα, όπου τόσοι άνθρωποι περπατούν στα βουνά πενήντα χιλιόμετρα για να ικανοποιήσουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Και παρά τις αντιξοότητες του εγχειρήματος, ο αριθμός των πεζοπόρων προσκυνητών κάθε χρόνο αυξάνει, με πιο πολλούς τους νέους μας.
Αναρωτιέται κανείς, τι γίνεται σε αυτό τον τόπο; Γιατί υπάρχουν τόσες υπηρεσίες, επιτροπές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, αστυνόμοι, τουριστικές υπηρεσίες και δημοτικοί οργανισμοί; Είναι δυνατόν να μη προνοούν για τέτοιες εκδηλώσεις παγχιακού χαρακτήρα; Για το πιο δυναμικό θρησκευτικό γεγονός του βόρειου Αιγαίου, από το οποίο θα μπορούσε η Χίος να δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, τι σχεδιασμός υπάρχει, τι σκέφτονται επιτέλους για το μέλλον της περιοχής οι έχοντες την ευθύνη;
Παρά τα τόσα αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικούς πόρους κλπ. δεν έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια να διανοίξουμε το δρόμο από τη Βολισσό προς την Αγία Μαρκέλλα, παρά το γεγονός ότι η περιοχή συνεχώς ανέρχεται τουριστικά, να κατασκευάσουμε ένα σύγχρονο χώρο στάθμευσης, χώρους υγιεινής για τους προσκυνητές, κ.ά..
Οι ρουκέτες έχουν βρει την τροχιά τους, το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας πότε επιτέλους θα πάρει σειρά;
Όσο αφορά στην οργάνωση και στην βελτίωση των συνθηκών της πεζοπορίας, στην ασφαλή ανάβαση, στην ανακούφιση, στις εναλλακτικές διαδρομές προς το προσκύνημα και στην υποδοχή τους, εφόσον είναι ανεπαρκείς οι υπεύθυνοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τουλάχιστο ας καλέσουν τον πιο ειδικό άνθρωπο στην Χίο για περιπατητικές διαδρομές, τον Γιώργη Χαλάτση, να αναλάβει να σχεδιάσει και να ενεργήσει τα δέοντα για του χρόνου.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης