Εκτύπωση

Τρεις Μύλοι Ταμπάκικα

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Αγαπητέ κ. Γεωργούλη,
Σχετικά με το δημοσίευμα σας στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της 25ης Απριλίου 2013 με τίτλο «Λάθος όχι» στο οποίο λίγο-πολύ κρίνετε εσφαλμένη την αρνητική στάση μου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας τρέχοντος, στην πρόταση του Δημάρχου να ενοικιάσει δυο από τους τέσσερις ανεμόμυλους στα Ταμπάκικα σε ιδιώτες προκειμένου να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν καφενείο ή μπαράκι, έχω να σας πως τα εξής:

Αναμφίβολα, γνωρίζετε και έχετε συνειδητοποιήσει ότι οι τέσσερις μύλοι στην εν λόγω περιοχή έχουν καταστεί σήμα κατατεθέν για τη Χίο στη συνείδηση όλων των συμπολιτών μας μαζί με τα ξυστά του Πυργιού, τις εικόνες από το ρουκετοπόλεμο, τη Νέα Μονή κλπ. Δεν υπάρχει αναφορά σε τουριστικό ή άλλο οδηγό που αναφέρεται στη Χίο χωρίς φωτογραφία αυτών των μνημείων. Πρόσφατη δε, είναι η «ηλεκτρονική αφίσα» που δημοσιεύθηκε από το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας του ΠΑΝ.ΑΙΓ. για επιστημονική εκδήλωση στο Ομήρειο, η οποία είχε τυπωθεί με φόντο τους εν λόγω μύλους.

Άλλοι Δήμοι, (ανατρέξετε μέσω του διαδικτύου), έχουν αναδείξει με καινοτόμες ιδέες τέτοια μνημεία και τα έχουν εντάξει σε ένα ευρύτερο μουσειολογικό σχεδιασμό π.χ. «βιομηχανικής» παράδοσης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές, εκθεσιακές ή άλλες δράσεις.

Ο συγκεκριμένος χώρος έπρεπε να είχε προ πολλού αναδειχθεί, η παρέμβαση στον τρίτο στη σειρά μύλο από τον όμιλο φουσκωτών σκαφών της Χίου μπορεί να δώσει το ίχνος.

Δεν μπορώ να συμπλεύσω, αγαπητέ κ. Γεωργούλη, με την πολιτική του «άρπα κόλλα», του καφενείου, η οποία χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή του κ. Λαμπρινούδη ένεκα της οποίας δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα σοβαρά προβλήματα του τόπου.

Το μοντέλο «καφενείου», όπου οι θαμώνες «εισάγουν» στην παρέα όποιο θέμα για κουβέντα, καλό είναι για να γελάμε όχι όμως για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής οι αποφάσεις της οποίας επειδή καθορίζουν την πορεία του τόπου οφείλουν να είναι απότοκες ενδελεχούς μελέτης, διαβούλευσης και βασισμένες σε συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αυτή τη λογική δεν την ενστερνίζεται ο κ. Λαμπρινούδης και με έκπληξη διαπιστώνω ούτε και εσείς.

Με εκτίμηση

Σταύρος Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
www.s-michailidis.gr