Εκτύπωση

ΘΑΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ = ΑΤΥΧΟΣ ΤΟΠΟΣ ;

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Στο προχθεσινό φύλλο της ΑΛΗΘΕΙΑΣ αναδεικνύετε, με το κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο σας με τίτλο «ΘΑΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ», τον πολιτιστικό πλούτο που φιλοξενεί η μοναδική σε «σοφία» Δημόσια Κεντρική και Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Δημοσιεύματα, όπως αυτό της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ που φιλοξενήσατε, μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα από τον μιθριδατισμό μας. Ξαφνικά ανοίγουν τα μάτια μας και αντιλαμβανόμαστε καταστάσεις που βρίσκονται μπροστά μας και δεν τις έχουμε παρατηρήσει. Δεν πράττουμε ούτε κι αυτά τα στοιχειώδη για να αποδείξουμε την ανθρώπινη λόγο-λογική.
Όσοι επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη της Χίου και απολαμβάνουν τους θησαυρούς της αντιλαμβάνονται εύκολα τις αδυναμίες που υφίστανται και τους κινδύνους που ελλοχεύουν χρόνια τώρα για το περιεχόμενό της. Το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ είναι κατατοπιστικό.
Το Υπουργείο Παιδείας, που εποπτεύει την βιβλιοθήκη και έχει ευθύνη για την καλή λειτουργία της, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της. Εμείς, όμως, ως κληρονόμοι μιας από τις αρχαιότερες και πιο ιστορικές βιβλιοθήκες του έθνους, κάτι οφείλουμε να κάνουμε. Το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημά της είναι οι χώροι και οι πόροι για την έκθεση και φύλαξη κατά πώς πρέπει του περιεχομένου της, το οποίο όπως φαίνεται αφενός κινδυνεύει, αφετέρου παραμένει αναξιοποίητο.
Με την παρέμβασή μου θέλω να καταθέσω την πρόταση που ακολουθεί με σκοπό, ενδεχομένως, την μερική θεραπεία του προβλήματος, αλλά και να καταδείξω την αδράνεια και την ανικανότητα των υπευθύνων του τόπου στο να αξιοποιήσουν παραγωγικά την περιουσία της Χίου, τους «ανεκμετάλλευτους θησαυρούς» της.
Η σημερινή δημοτική διοίκηση του Δήμου, παραλαμβάνει ως προίκα από την προηγούμενη δημοτική αρχή μια ολοκληρωμένη πρόταση με ώριμα για προκήρυξη έργα που εντάσσονται στο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης που έχει υποβληθεί από το Δήμο και έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια πριν λίγους μήνες συνολικού ύψους 7,5 εκατομμυρίων περίπου ευρώ. Σ' αυτή την πρόταση εμπεριέχεται και η επισκευή του νεοκλασικού της Απλωταριάς (γωνία με την οδό Γ. Χωρέμη) ιδιοκτησίας του Δήμου για την μετατροπή του σε πολιτιστική υποδομή, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο έργο, απ' όσο γνωρίζω καλύπτει τις προϋποθέσεις να προκηρυχθεί άμεσα. Ο λόγος που δεν προκηρύσσεται, όπως και τόσα άλλα έργα του προγράμματος, πρέπει να αναζητηθεί στις προτεραιότητες και την αποτελεσματικότητα της νέας δημοτικής αρχής. Πιστεύω ότι, με την ανακαίνισή του, το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της βιβλιοθήκης και να καταστεί λειτουργικό και πολύτιμο εργαλείο, λόγω της θέσης του, του μεγέθους του κλπ., για την πολιτιστική ζωή του τόπου.
Προτάσεις και λύσεις σε ένα τόπο όπως η Χίος υπάρχουν, ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων μας είναι ανάγκη να υπάρξει. Το θέμα η παράταξή μας θα το αναδείξει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χίου