Εκτύπωση

Δημοτική Χωροταξία - Καλλικράτης

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

Μετά από τρία και πλέον χρόνια εφαρμογής του Ν. 3852/2010, ο οποίος έθεσε σε εφαρμογή την υφιστάμενη «δημοτική χωροταξία», εν προκειμένω ένα Δήμο για τη Χίο, ξεκινά η συζήτηση για την τροποποίησή-βελτίωσή του με πρωτοβουλία κάποιων Δημάρχων, όχι του δικού μας.

Είναι λογικό, ένα νομικό πλαίσιο το οποίο επέφερε στην τοπική αυτοδιοίκηση τέτοιου μεγέθους μεταβολές, μετά από το «χαπιάρισμα» που έχει υποστεί στα χρόνια της εφαρμογής του, να έχει εμφανίσει τα κενά και τις αδυναμίες του!

Το παράλογο είναι ότι, ενώ πολύ καιρό συζητείται ότι θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τη βελτίωση του νόμου και ενώ σε άλλους τόπους έχουν καταλήξει σε προτάσεις ακόμα και σε «σπάσιμο» Δήμων, η μακάρια πολυδωρική Χίος δεν αισθάνεται την ανάγκη να συνεισφέρει στον προβληματισμό το παραμικρό. Τους λόγους αυτής της αντιδημοκρατικής και υπεροπτικής συμπεριφοράς ας τους ερμηνεύσει ο καθένας μας όπως νομίζει!

Το θέμα ετέθη από τον υπογράφοντα και την παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν αρκετό καιρό, βλέποντας την αδιαφορία και την απαρέσκεια της σημερινής δημοτικής Αρχής να ξεκινήσει διάλογο.
Για τη «νομή» του ποιμνίου, ο Δήμαρχος όπως πράττει σε περιπτώσεις πίεσης, υποσχέθηκε θεματική σύγκληση του Δ.Σ. Είμαι βέβαιος, ότι αν ποτέ γίνει, (στα τρία χρόνια αν και υποσχέθηκε πολλές φορές τέτοιες συζητήσεις για τα σοβαρά θέματα που μας απασχολούν, δεν συγκάλεσε καμία), τότε θα είναι πολύ αργά αφού ήδη σήμερα η συζήτηση ξεκινά στη Βουλή.

Εκτύπωση

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου


P9160848Δυο λόγια μόνο για το άγαλμα του Στρατηγού Πλαστήρα. Κατ' αρχήν Έλληνες, όπως ο αείμνηστος Πλαστήρας, για ευνόητους λόγους ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή όπου οι αξίες είναι σε καθοδική τροχιά, επιβάλλεται να προβάλλονται ως οδηγητές. Προκειμένου όμως, να περάσουν σωστά τα μηνύματα απαιτείται προσοχή διότι η υπερβολή μπορεί να δουλέψει ανάποδα.
Είμαι της άποψης, ότι τα κεντρικά σημεία του κάθε τόπου, όπως π.χ. η κεντρική πλατεία του, διαμορφώνονται ή φιλοξενούν εικαστικές δημιουργίες οι οποίες τον χαρακτηρίζουν ή τονίζουν κάποιο ιστορικό γεγονός για το οποίο είναι κυρίως γνωστός αυτός ο τόπος, π.χ. η Χίος κυρίως χαρακτηρίζεται και είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την μαστίχα, τον Όμηρο, το εμπορικό της δίκτυο σε όλη την Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τον 19ο αιώνα, τη ναυτιλία κλπ., και το Μορφοβούνι της Καρδίτσας ως γενέτειρα του Πλαστήρα κ.ο.κ..

Εκτύπωση

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

kadosΟ Δήμαρχος Χίου κ. Λαμπρινούδης στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης φαίνεται ότι ξεπέρασε τον εαυτό του. Μέχρι τώρα ήταν μακρά άλλων στην ανικανότητα να ολοκληρώσει επί τέλους, όντας και Νομάρχης οκτώ ολόκληρα χρόνια, το έργο για την διαχείριση των σκουπιδιών. Έτσι έχουμε το φαινόμενο, να έχει ολοκληρωθεί (θα δούμε στην πορεία κατά πόσο είναι έτσι) ο ΧΥΤΑ και να μην έχει καν αρχίσει η κατασκευή του εξ' ίσου ουσιαστικού έργου για την ολοκληρωμένη λειτουργία του συστήματος, ο σταθμός μεταφόρτωσης.
Απίστευτο, κάναμε ΧΥΤΑ για να δουλέψει ως ΧΑΔΑ αφού δεν θα υπάρχει «το εργαστήριο» για την επεξεργασία, διαχωρισμό κλπ., των απορρίμματων πριν την υγειονομική ταφή τους. Ο κίνδυνος απ' αυτή την παράλειψη είναι τριπλός, πρώτον ο ΧΥΤΑ δουλεύοντας ως ΧΑΔΑ να κλείσει ο κύκλος της ζωής του πολύ πριν την ώρα του, δεύτερον να τον κλείσει η Ε.Ε. και τρίτον (πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων) να αρχίσουν τα πρόστιμα πάλι από την Ε.Ε. που θα τα πληρώσουν, ποιοι άλλοι, εμείς.

Εκτύπωση

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΙΟΥ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

Πράγματι, με την αλλαγή της διοικούσας επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Χίου, αλλάζουν πράγματα ή οφείλουν να αλλάξουν. Το γεγονός και μόνο ότι το Λ.Τ. Χίου εντάσσεται στο διαδημοτικό έλεγχο δε λέει και πολλά πράγματα, πολύ δε περισσότερο όταν η στρατηγική του, ενδεχομένως, να χαράσσεται ή να επηρεάζεται από πολιτική και αναπτυξιακή λογική τύπου Δημάρχου Λαμπρινούδη.
Το λιμενικό ταμείο Χίου οφείλει να λειτουργήσει σε μια τελείως διαφορετική λογική απ' αυτήν που λειτουργούσε μέχρι σήμερα. Οφείλει εξ' αρχής να αντιληφθεί ότι είναι νομικό πρόσωπο το οποίο πρέπει να παράγει ανάπτυξη και όχι να επιμελείται μόνο διαχείριση υφιστάμενων πόρων.

Η νέα διοίκηση του Λ.Τ. Χίου πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει στα «χέρια» της μια τεράστια περιουσία να διαχειριστεί, όπως π.χ. το κεντρικό λιμάνι, το λιμένα Μεστών, των Καρδαμύλων, της Βολισσού, των Οινουσσών, των Ψαρών, τα αλιευτικά καταφύγια, κλπ.. Αυτή η περιουσία δεν μπορεί να παραμένει ανεκμετάλλευτη αν όχι προβληματική και ζημιογόνα. Χρειάζεται να βρει ρόλο σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Στις άμεσες προτεραιότητες του δ.σ., κατά την άποψή μου, πρέπει να ενταχθούν τα εξής δέκα σημεία: 1) Η καταγραφή των εγκαταστάσεων στις οποίες έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και ανάπτυξης και σε ποια έκταση, 2) η δημιουργία τμήματος προγραμματισμού και ευρωπαϊκών θεμάτων, 3) η σύνταξη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, 4) ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συνεργασία των όμορων λιμενικών ταμείων, όπως της Λέσβου και της Σάμου, 5) σύνταξη προγράμματος αναβάθμισης των υπηρεσιών σε όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις, 6) επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, 7) παρεμβάσεις στον κεντρικό λιμένα και η μετάλλαξή του μεσοπρόθεσμα, με σύμπραξη επενδυτών, σε υψηλών προδιαγραφών μαρίνα η διεκδίκηση της διαχείρισης της λεγόμενης μαρίνας στο Νοσοκομείο, 9) η σταδιακή μεταφορά της επιβατικής κίνησης και της εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Μεστών, 10) η επένδυση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών του.
Ελπίζω ότι η σημερινή διοίκηση έχει τη θέληση να προχωρήσει σε καινοτόμες δράσεις, εύχομαι καλή επιτυχία.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

www.s-michailidis.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκτύπωση

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

Τόση κατήχηση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία της αγοράς και τους αλάνθαστους κανόνες της, δεν έχει προηγούμενο ούτε ακόμη και στη λατινική Αμερική της δεκαετίας του '70. Τα αποτελέσματα αυτού του δόγματος τα ζούμε στη χώρα μας όπου η ανυπαρξία ρυθμιστικών και ελεγκτικών μηχανισμών επέτρεψαν, επιτρέπουν ή και διευκολύνουν ακόμα και σήμερα την ασυδοσία (όταν δεν υπάρχουν κανόνες) της λεγόμενης αγοράς.

Είναι πανθομολογούμενο πλέον, ότι τεράστια ευθύνη για την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και την κατάρρευση των οικονομιών των λεγόμενων νότιων χωρών της Ευρώπης έχουν και οι τράπεζες με την αβάντα των ανεύθυνων κυβερνήσεων.

Το αξίωμα, όμως, της ελεύθερης οικονομίας, ότι οι επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες επιβραβεύονται ή τιμωρούνται από την αγορά παρατηρούμε ότι έχει εξαιρέσεις και μάλιστα υπέρ των συναυτουργών της χρεοκοπίας, δηλαδή των τραπεζών.