Εκτύπωση

Επιστολή στον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για Μαρίνα Χίου

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Χίος, 9 Αυγούστου 2013

 

Προς:

κύριο Στέλιο Σταυρίδη, Πρόεδρο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, 

Η απόφαση να δοθεί η λεγόμενη μαρίνα της Χίου στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της από εικοσαετίας εγκαταλειμμένης περιουσίας του Δημοσίου, είναι σωστή και επιβεβλημένη.

Πριν εισέλθω στο θέμα, παρακαλώ επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η λανθασμένη απόφαση χωροθέτησης της μαρίνας της Χίου δίπλα στο Νοσοκομείο, περιοχή χωρίς καμία τουριστική προοπτική ή ιδιαίτερο ιστορικό ή αισθητικό κάλλος, μοιραία προοιώνιζε την αποτυχημένη αξιοποίησή της. Πόσο μάλλον, όταν προσθέσει κανείς τα εγγενή κατασκευαστικά προβλήματα και το γεγονός ότι διαχρονικά ουδέποτε απετέλεσε η αξιοποίησή της προτεραιότητα για την τοπική πολιτική ηγεσία.

Εκτύπωση

ΑΤΥΧΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Είναι περιττό να σημειώσω εξ αρχής το γεγονός ότι το κοινοβούλιο είναι, πρέπει να είναι, ο ναός της δημοκρατίας κλπ. αυτονόητα πράγματα για μια σοβαρή κοινωνία.

Ο ελληνικός λαός αφήνει για τέσσερα χρόνια σχεδόν εν λευκώ στους εκπροσώπους του, τους βουλευτές, τη ζωή του, την τύχη της πατρίδας του, την ευημερία του και δια του συντάγματος (άρθρα 59-60) προσδοκά ο βουλευτής να ασκεί τα καθήκοντά του με όρκο, υπεύθυνα και κατά συνείδηση.

Ωστόσο, δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει το χάλι της Βουλής. Ιδίως τα τελευταία χρόνια μα και με ένταση το τελευταίο διάστημα, ο ελληνικός λαός έχει καταστεί θεατής ενός άθλιου θεάτρου με πρωταγωνιστές βουλευτές.

Εκτύπωση

Τρεις Μύλοι Ταμπάκικα

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Αγαπητέ κ. Γεωργούλη,
Σχετικά με το δημοσίευμα σας στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της 25ης Απριλίου 2013 με τίτλο «Λάθος όχι» στο οποίο λίγο-πολύ κρίνετε εσφαλμένη την αρνητική στάση μου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας τρέχοντος, στην πρόταση του Δημάρχου να ενοικιάσει δυο από τους τέσσερις ανεμόμυλους στα Ταμπάκικα σε ιδιώτες προκειμένου να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν καφενείο ή μπαράκι, έχω να σας πως τα εξής:

Αναμφίβολα, γνωρίζετε και έχετε συνειδητοποιήσει ότι οι τέσσερις μύλοι στην εν λόγω περιοχή έχουν καταστεί σήμα κατατεθέν για τη Χίο στη συνείδηση όλων των συμπολιτών μας μαζί με τα ξυστά του Πυργιού, τις εικόνες από το ρουκετοπόλεμο, τη Νέα Μονή κλπ. Δεν υπάρχει αναφορά σε τουριστικό ή άλλο οδηγό που αναφέρεται στη Χίο χωρίς φωτογραφία αυτών των μνημείων. Πρόσφατη δε, είναι η «ηλεκτρονική αφίσα» που δημοσιεύθηκε από το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας του ΠΑΝ.ΑΙΓ. για επιστημονική εκδήλωση στο Ομήρειο, η οποία είχε τυπωθεί με φόντο τους εν λόγω μύλους.

Άλλοι Δήμοι, (ανατρέξετε μέσω του διαδικτύου), έχουν αναδείξει με καινοτόμες ιδέες τέτοια μνημεία και τα έχουν εντάξει σε ένα ευρύτερο μουσειολογικό σχεδιασμό π.χ. «βιομηχανικής» παράδοσης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές, εκθεσιακές ή άλλες δράσεις.

Ο συγκεκριμένος χώρος έπρεπε να είχε προ πολλού αναδειχθεί, η παρέμβαση στον τρίτο στη σειρά μύλο από τον όμιλο φουσκωτών σκαφών της Χίου μπορεί να δώσει το ίχνος.

Δεν μπορώ να συμπλεύσω, αγαπητέ κ. Γεωργούλη, με την πολιτική του «άρπα κόλλα», του καφενείου, η οποία χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή του κ. Λαμπρινούδη ένεκα της οποίας δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα σοβαρά προβλήματα του τόπου.

Το μοντέλο «καφενείου», όπου οι θαμώνες «εισάγουν» στην παρέα όποιο θέμα για κουβέντα, καλό είναι για να γελάμε όχι όμως για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής οι αποφάσεις της οποίας επειδή καθορίζουν την πορεία του τόπου οφείλουν να είναι απότοκες ενδελεχούς μελέτης, διαβούλευσης και βασισμένες σε συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αυτή τη λογική δεν την ενστερνίζεται ο κ. Λαμπρινούδης και με έκπληξη διαπιστώνω ούτε και εσείς.

Με εκτίμηση

Σταύρος Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
www.s-michailidis.gr

Εκτύπωση

ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Η Χίος για τα χαρίσματά της, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του ελληνισμού, πάντοτε απολάμβανε τα χάδια των ιστορικών, τις όμορφες περιγραφές των περιηγητών και τους γλυκούς καρπούς των ποιητών. Με τα τελευταία καμώματά μας, όμως, μπαίνουμε στο κάδρο της δημοσιότητας αρνητικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι του περιβόητου φακέλου για τις φωτιές, ο οποίος έπρεπε-δεν έπρεπε να σταλεί στην επιτροπή περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο ταμείο αλληλεγγύης, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων για την ανακούφιση της περιοχής από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Τον Οκτώβρη, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ, διεξήχθη στη Χίο διεθνές συνέδριο για το θέμα των πυρκαγιών. Από το νησί «παρέλασαν» οι σπουδαιότερες, σε επιστημονικό επίπεδο, προσωπικότητες της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου, κατέχουσες νευραλγικές θέσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών. Δε θα μπω στην διαδικασία των συμπερασμάτων, των προτάσεων για την επόμενη ημέρα κλπ. καθώς αυτά θα δημοσιευθούν εντός των επόμενων ημερών στο βιβλίο των πρακτικών που ετοιμάζεται να εκδοθεί.

Πέραν των παραπάνω, προσκλήθηκαν και παρέστησαν στο εν λόγω συνέδριο σπουδαίοι εκπρόσωποι διεθνών φορέων και προσωπικότητες όπως ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου κ. Γ. Βασιλείου, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Goldammer και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. κ. Sweet, Γενικός Διευθυντής.

Ο κ. Sweet κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της καταστροφής, είπε ευθέως ότι η περίπτωση της Χίου δεν εντάσσεται στις πρόνοιες του ταμείου αλληλεγγύης για αποζημίωση, πλην όμως ανέφερε, ότι « ..... έχετε την δυνατότητα να πάρετε ευρωπαϊκά χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, είναι δικό σας θέμα πού θα κατευθύνετε αυτούς τους πόρους .... ». Πριν τελειώσει τη δήλωσή του, ακούστηκαν στο ακροατήριο «σούσουρα» του τύπου «τι λέει αυτός, δε θέλει να βοηθήσει» κλπ. Επίσης ο κ. Αντιπεριφερειάρχης όταν έλαβε τον λόγο είπε ότι σε κάθε περίπτωση θα συνταχθεί φάκελος και θα υποβληθεί αρμοδίως.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (20-12-2012) ο κ. Δήμαρχος έθεσε εκτός Η.Δ. πρώτο θέμα συζήτησης την εξέλιξη του θέματος «φακέλου πυρκαγιών Χίου» με αφορμή την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Hajn στον Ευρωβουλευτή κ. Χουντή. Ότι δηλαδή στο ταμείο αλληλεγγύης δεν υπεβλήθη ποτέ φάκελος από τη χώρα μας. Πρόθεσή του ήταν το Δ.Σ. να καταδικάσει, όπως έγινε τελικά κατά πλειοψηφία, την ολιγωρία υπηρεσιών (βλέπε Γαννιάρη) και Κυβέρνησης για τη μη αποστολή αιτήματος κλπ.

Είχε δίκιο ο άνθρωπος, πώς να μην αγανακτήσει, πώς να μην τον πνίξει το δίκαιο, τόσα πράγματα, έξοδα, πρωτοβουλίες, συσκέψεις που συντόνισε και οργάνωσε για την πυροπροστασία της Χίου και όλα μα όλα πήγαν χαμένα. Έλεος κ. Δήμαρχε, να είστε βέβαιος ότι η ιστορία θα σας κρίνει αυστηρά και θα σας καταλογίσει σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες για τη συμφορά που βρήκε τον τόπο. Αφήσατε απροετοίμαστη τη Χίο, ανυπεράσπιστη παρά τις εκκλήσεις των αρμοδίων φορέων για λήψη μέτρων από τον περασμένο Απρίλη. Δεν παραστήκατε καν στις συσκέψεις του αρμόδιου οργάνου και τώρα, χύνετε κροκοδείλια δάκρυα ότι δεν εστάλη φάκελος. Λαϊκίζετε και δημαγωγείτε ανερυθρίαστα πάνω στο καμένο πτώμα της Χίου. Στο μόνο που επισπεύσατε ήταν η άκαιρη ανακοίνωση για άδειες υλοτόμησης στα καμένα.

Τούτων δοθέντων, θέλω να καταθέσω ακόμα δυο σκέψεις. Κατ' αρχάς, από τη στιγμή που επίσημα στόματα δήλωσαν, ανεξάρτητα από το τί προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο του ταμείου αλληλεγγύης, ότι θα υποβληθεί φάκελος είτε έπρεπε να τον υποβάλουν είτε έγκαιρα να ανακοινώσουν ότι για χ-ψ λόγους δεν θα τον αποστείλουν. Αυτό δεν έγινε και δικαιολογημένα δημιουργήθηκαν δυσμενείς εντυπώσεις.

Από την άλλη, ο άνθρωπος της Ε.Ε. που θα παρελάμβανε να εξετάσει τον περιβόητο φάκελο και να ικανοποιήσει το αίτημα ή να το βάλει στο αρχείο, ήταν αυτός που ειρωνικά στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Λαμπρινούδης αποκάλεσε «πικρό» ένεκα του ονόματός του Sweet που στα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί «γλυκός». Αυτός ο άνθρωπος ήρθε στη Χίο και μίλησε στο συνέδριο. Επί τρεις (3) ημέρες ήταν εδώ, είδε από πρώτο χέρι το πρόβλημα, γνώρισε τη Χίο, πέταξε με το ελικόπτερο του καπ. Π. Τσάκου πάνω από τις καμένες περιοχές, τράβηξε φωτογραφίες και σχημάτισε από πρώτο χέρι εικόνα για την κατάσταση.

Ε, αυτό το σημαντικό υπηρεσιακό πρόσωπο, κανένας πολιτικός παράγοντας ή εντεταλμένος μας, από αυτούς που σήμερα «κλαίνε» για την «ευκαιρία» που χάθηκε, δεν έκανε τον κόπο να τον προσεγγίσει, να πιει ένα καφέ μαζί του, να τον ξεναγήσει στο τόπο όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για άλλα που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον. Ντροπή! Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία σας αποτελούν επικίνδυνη, πλέον, προοπτική για τον τόπο.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος

Εκτύπωση

ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΧΙΟΥ

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Πλησιάζουν δέκα χρόνια από τότε που ο σημερινός Δήμαρχος και πρώην Νομάρχης κ. Π. Λαμπρινούδης ξεκίνησε τη διαδικασία κατασκευής νέου λιμένα στην περιοχή Λευκωνιά. Για την επιλογή του τόπου, για τις αδυναμίες της πρότασης κλπ έχουμε γράψει κατ' επανάληψη, όπως κατ' επανάληψη έχουμε δηλώσει ότι δεν αντιτιθέμεθα στην κατασκευή νέου λιμένα.
Από τότε μέχρι σήμερα ο κύριος Λαμπρινούδης έχει το τιμόνι της Χίου στα χέρια του, το γεγονός λοιπόν ότι, στα δέκα χρόνια που διαφεντεύει τον τόπο, δεν έχει δρομολογήσει σωστά το πρωτεύον θέμα της πολιτικής του δηλαδή την κατασκευή του νέου λιμένα, δε θα διαφωνήσει κανείς εχέφρων, ότι η αποτυχία είναι όλη δική του.
Η σημερινή μου παρέμβαση συνίσταται, σε δύο πράγματα, πρώτον για το γεγονός, ότι ο κ. Λαμπρινούδης άφησε να παρέλθουν δέκα χρόνια χωρίς να προβεί σε καμία είδους βελτίωση του σημερινού λιμένα, παρά τις προτάσεις, απαξιώνοντας την εν λόγω λιμενική υποδομή και ταλαιπωρώντας τους χρήστες της, και δεύτερον να εκφράσω την απορία γιατί συγκλήθηκε σε ανώτατο επίπεδο η σχετική σύσκεψη της Πέμπτης 25-10-2012 στο ΥΝΑ;
Η σύσκεψη, σύμφωνα με σχόλια συμμετεχόντων, κατέληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ποιος ο λόγος να συγκληθεί σε ανώτατο επίπεδο η σύσκεψη για το νέο λιμένα χωρίς προηγουμένως να έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα σε κατώτερα κλιμάκια ώστε, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, το ανώτατο αυτό πολιτικό όργανο να βάλει τις «πινελιές» του ή να ξεμπλοκάρει ό,τι είχε κολλήσει στους τεχνικούς; Δύο πράγματα περιμέναμε από τον κ. Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, το λιμάνι ξεκινά ή το λιμάνι δεν γίνεται γι' αυτούς και γι' αυτούς τους λόγους. Αντ' αυτού ανακοινώθηκε ότι δε θα ανακοινωθεί τίποτα και ότι θα επανέλθουμε σε 15 ημέρες.
Ελπίζω, μετά κι από τη δεύτερη σύσκεψη να μην έχουμε ανακοινώσεις όπως αυτήν της κ. Σοφίας Θεολογίτου (τότε Περιφερειάρχης) στις 17 Ιουνίου 2010, που ανακοίνωσε-προεκλογικά- την ένταξη του νέου Λιμανιού στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών ούτε ανακοινώσεις τύπου Π.Ε. Χίου 27/1/2012 ότι ο «....το Π. Συμβούλιο δεσμεύτηκε για την ένταξη των έργων της χερσαίας ζώνης του Νέου Λιμένα Χίου-προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. Ευρώ- στο Περιφερειακό Σκέλος του ΕΣΠΑ 2007-2013 .....».
Πέρα από τα παραπάνω, ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΝΑ κ. Μουτζούρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην δημοσιογράφο κ. Χ. Ψυλλή (25-10-2012) στο ραδιόφωνο ΑΛΗΘΕΙΑ, είπε ότι και καλά να πάνε τα πράγματα για το νέο λιμάνι, θα περάσουν «...πολλά-πολλά..» χρόνια για να δοθεί σε χρήση, δηλαδή, δέκα που πέρασαν βάλε και άλλα τόσα και βλέπουμε, μέχρι τότε θα κρατάμε στο ψυγείο το υπάρχον, οι επιβάτες θα διακινούνται σαν...... και η ανάπτυξη θα περιμένει.
Τι να πει κανείς για αυτόν τον τόπο;

Σταύρος Μιχαηλίδης
Υποναύαρχος (εα) ΛΣ
Δημοτικός Σύμβουλος