Εκτύπωση

Ανθρώπινες φυλακές – ασφαλέστερο κοινωνικό περιβάλλον

| Κατηγορία Προτάσεις

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναδειχθεί με πρωτοσέλιδα από τον τοπικό τύπο και ειδικά από τις στήλες της εφημερίδας που φιλοξενεί το εν λόγω άρθρο, το θέμα που ανακίνησε προς τιμήν του, ο Δικηγορικός σύλλογος Χίου, δηλαδή οι συνθήκες κράτησης, τουτέστιν «αναμόρφωσης», των κρατουμένων στις δικαστικές φυλακές Χίου.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πανελλαδικό, απ' ό,τι διαβάζουμε κατά καιρούς. Εξ΄ άλλου όπως άκουσα στο ραδιόφωνο «ΑΛΗΘΕΙΑ», από συνέντευξη κρατουμένου στις εν λόγω φυλακές, δεν ετέθη θέμα ανάρμοστης συμπεριφοράς ή παράληψης καθήκοντος εκ μέρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων, παρά το αντίθετο, έγκειται δηλαδή το πρόβλημα, στις ελλιπείς και απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις.
Είναι γνωστό, ότι κοινωνικές συνθήκες και το κοινωνικό περιβάλλον, πολλές φορές ενθαρρύνει ή υποθάλπει παραβατικές συμπεριφορές. Αδικία, οικονομική δυσπραγία, κοινωνική ανισότητα, ανεργία κ.λ.π., οδηγούν ανθρώπους με μειωμένα κοινωνικά, ηθικά αντισώματα και ισχυρές αξίες, στον πειρασμό.
Παρόλα αυτά μια οργανωμένη κοινωνία, επιβάλλεται να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, περιορίζοντας τους παραβάτες, επιδιώκοντας όμως, ταυτόχρονα και τον σωφρονισμό τους. Ειδάλλως το σύστημα, όπως στον ανθρώπινο οργανισμό η λάθος θεραπεία σε σοβαρή ασθένεια, παροδικά θα επουλώσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, να στρέφεται εναντίον του ίδιου της, του εαυτού.
Ανατρέχοντας σε κάποια στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ανάγκες του άρθρου, διαπίστωσα, ότι τα τελευταία χρόνια στις φυλακές του τόπου μας κρατούνται συνήθως, 15 μέχρι 30% περισσότεροι κρατούμενοι από τις δυνατότητες που παρέχει το μέγεθός τους και η διαρρύθμισή τους. Να ληφθεί υπόψη, ότι η κατασκευή τους πραγματοποιήθηκε, αν έχω καλή ενημέρωση, την δεκαετία του ΄50, με δαπάνες της οικογένειας του αείμνηστου Λεωνίδα Μιχάλου. Επίσης, θα παρακαλούσα να κρατήσουμε στην μνήμη μας για λίγο, ότι τότε που κτίστηκαν, πάλι από πληροφορίες μου, η περιοχή γύρω και εγγύς των φυλακών, ήταν σχεδόν ανοικοδόμητη.
Οι συνθήκες σήμερα, ευτυχώς, έχουν αλλάξει, το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο του μέσου Έλληνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ώστε ειλικρινά και ανεπιτήδευτα, παράλληλα με την διεκδίκηση π.χ. περισσότερων και πιο σύγχρονων σχολείων, να είναι σε θέση να απαιτεί, σαν μέλος πολιτισμένης κοινωνίας, ανθρώπινες συνθήκες σωφρονιστικής διαβίωσης, για τα μέλη της που για τον άλφα ή βήτα λόγο βρέθηκαν στο κοινωνικό περιθώριο.
Με τον πιο έντονο τρόπο, ένας από τους παράγοντες απονομής δικαιοσύνης, δηλαδή, ο Δικηγορικός σύλλογος, καταγγέλλει, ότι η κακή κατάσταση στις φυλακές δεν πάει άλλο. Άρα, ό,τι και να ειπωθεί, κατά την ταπεινή μου άποψη, από οποιονδήποτε άλλο για το αντίθετο, λίγο θα ληφθεί υπόψη.
Για τούτο πρέπει να βρεθεί λύση και στις πολιτισμένες κοινωνίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε αναβολές, οι συμπατριώτες μας άλλωστε, αυτές τις μέρες, με τον πιο τρανό τρόπο έδειξαν την λεπτότητα των αισθημάτων τους σε αλλογενείς, στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από το φονικό παλιρροϊκό κύμα που τους έπληξε.
Είναι καιρός λοιπόν, για ριζικές λύσεις στο θέμα που αναφέρω.

Νέες εγκαταστάσεις φυλακών εκτός πόλεως και μετατροπή τους σε αγροτικές φυλακές.

Το παραπάνω είναι απαραίτητο για τους παρακάτω λόγους:

Για την αποσυμφόρηση και αναβάθμιση της πυκνοκατοικημένης και τσιμεντοποιημένης περιοχής που τις φιλοξενεί πενήντα και πλέον χρόνια.
Για την δημιουργία ελεύθερου χώρου, δυο στρέμματα περίπου είναι το γήπεδο που είναι κτισμένες, ή χώρου άλλης δράσης, την χρήση του οποίου θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής.
Και το σπουδαιότερο, ότι με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, αγροτικών φυλακών, θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την κατά το δυνατό επιτυχέστερη κοινωνική επανένταξη.
Όπου και να αποφασισθεί η κατασκευή τέτοιου καταστήματος, η ύπαιθρος της Χίου μπορεί να προσφέρει εργασία για όλες τις εποχές, αφού περισσεύουν οι χέρσες, ακαλλιέργητες σήμερα εκτάσεις, παρατημένα κτήματα, αφρόντιστα περιβόλια, αρκετά των οποίων ανήκουν σε ιδρύματα, ελαιοκτήματα, περιοχές για την καλλιέργεια αμπέλων, για την εκτροφή χιακού προβάτου, είτε τέλος για την καλλιέργεια σχίνων κ.λ.π.
Πάντως, 130 σήμερα έγκλειστοι και συνωστισμένοι στις φυλακές της Χίου, νέοι κατά το πλείστον, άνθρωποι που κάθονται από το πρωί μέχρι το βράδυ άπραγοι, μόνο για καλό του εαυτού τους και της κοινωνίας δεν είναι.
Στην εποχή της κοινωνίας των πολιτών, η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέχει την δεύτερη ευκαιρία. Τέτοιες τολμηρές αποφάσεις δεν πρέπει να αποτελούν πράξεις φιλανθρωπίας αλλά, συνειδητή συμπεριφορά σωστής επανένταξης. Αποφυλακισμένος ο οποίος έχει δεχθεί την φροντίδα της κοινωνίας που πιθανόν αδίκησε, σπάνια επιλέγει πλέον την παρανομία.
Υποψίες ότι θα εγερθούν αντιδράσεις για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε περιοχή ακατοίκητη εκτός της πόλης της Χίου, έχω την εντύπωση ότι διαψεύδονται με την συμπεριφορά που έδειξαν συμπολίτες μας κατά το παρελθόν, αδιαφορώντας για την ύπαρξη των φυλακών εκεί που υφίστανται σήμερα, αφού έκτισαν ασφυκτικά την περιοχή.
Η παράλογη απάντηση, από τους μη έγκλειστους φυσικά, συμπατριώτες μας της περιοχής της Αγίας Αικατερίνης, στην ερώτηση, που μένεις; Στις φυλακές. Είμαι της γνώμης ότι είναι καιρός να σταματήσει.
Η λύση είναι, νομίζω, εφικτή με την συνεργασία των πολιτικών, διοικητικών και πολιτιστικών φορέων της Χίου, των 53 εργαζομένων στις φυλακές και των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.
Ας μην ξεχνούμε, ότι το ταξίδι για χιλιάδες μίλια αρχίζει μόνο με ένα βήμα.
Αξίζει τον κόπο. Το όφελος θα είναι πολλαπλό και για την πόλη και για τους κατοίκους και φυσικά για τους κρατούμενους, εξάλλου δεν ξέρει κανείς τι φέρνει το αύριο!!!.
Καλή Χρονιά!.

Εκτύπωση

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΛΑΔΗΣ

| Κατηγορία Προτάσεις

Δεν γνωρίζω ποιος και πότε έθεσε το θέμα κατεδάφισης του «διαβόητου» πια κτηρίου της οδού Λάδης. Εκτιμώ ότι μια τέτοια πρόταση την οποία υιοθέτησε η σημερινή Δ. Αρχή και η οποία τώρα μελετά τον τρόπο υλοποίησής της θα προέρχεται από κάποια ενδελεχή μελέτη κόστους-οφέλους για τους πολίτες της Χίου και του Νομού ή για τη αποφυγή π.χ. υπαρκτού και σοβαρού κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ένεκα κακής κατάστασης του κτηρίου. Αυτό που ακούγεται περισσότερο και έχει γραφτεί στον τύπο ως αδήριτη ανάγκη για την κατεδάφιση, είναι η προσδοκία ότι με την εξάλειψη του εν λόγω κτιρίου θα αναδειχθεί το φρούριο, θα αναπνεύσει η πόλη κ.λ.π..

Τις λίγες ημέρες που βρέθηκα στη Χίο με την ευκαιρία των εορτών και ήρθε η σχετική κουβέντα σε παρέες, σχημάτισα την εντύπωση ότι οι γνώμες για το παραπάνω θέμα διχάζονται. Δε γνωρίζω την αιτιολόγηση του Δ. Σ. για το πώς πήρε μια τόσο σοβαρή απόφαση για την πόλη και μου είναι δύσκολο να πάρω θέση υπέρ του λογικού, πράγματι, ισχυρισμού ότι δεν είναι και ό,τι το καλύτερο τέτοια περιουσία ένας δήμος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να την καταστρέφει.
Αν, όμως, αμετάκλητα προχωρούμε προς την κατεδάφιση ενός καλού, εξ όσων φαίνεται,οικοδομήματος με κίνητρο την «ανάδειξη» του κάστρου, προτείνω στον κ. Δήμαρχο και στο Δ.Σ. της πόλης να εξετάσουν το ενδεχόμενο διατήρησης του κτηρίου της Λάδης και την ανταλλαγή του σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών με το κτήριο του Τελωνείου και του Χημείου, ώστε να στεγασθούν στο πρώτο οι υπηρεσίες του και να κατεδαφισθεί το δεύτερο, περίπτωση που όπως κατά καιρούς έχει δημοσιευθεί δημιουργεί καλύτερη προοπτική ανάδειξης του μνημείου. Και ποιος ξέρει μπορεί να κατορθωθεί κάποτε η επανασύνδεση της τάφρου με τη θάλασσα, με την αισθητική και χρηστική αναβάθμιση που θα προσδώσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην πόλη μας.

Σταύρος Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Εκτύπωση

Πρόταση για δημιουργία Ναυτιλιακού Πάρκου στη Χίο

| Κατηγορία Προτάσεις

Το 2002 αν θυμάμαι καλά, ενώ υπηρετούσα ως Διοικητής στην Ακαδημία Ε.Ν. Μηχανικών, μας απασχόλησε η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για την σχολή. Τα υφιστάμενα κτήρια είχαν κλίσει σαράντα χρόνια λειτουργίας, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα, υπήρχε ανάγκη νέων μεγάλης έκτασης χώρων για την εγκατάσταση σύγχρονων εξοπλισμών, εξομοιωτών, φιλοδοξίες, οράματα κλπ.
Για ευνόητους λόγους αναζητούσαμε περιοχή εκτός της πόλεως. Σκεφθήκαμε την περιοχή του Θόλου. Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη περιοχή για μελέτη, για τους εξής κυρίως λόγους. Ήταν προς τη βόρεια Χίο, το πιο ναυτικό τμήμα του τόπου και ξεχασμένη περιοχή σε αναπτυξιακά έργα, υπήρχε και υπάρχει ακόμα, πολύ μεγάλη έκταση εκατοντάδες στρέμματα, που ανήκει σε ένα κύριο, το Δήμο Χίου και τέλος, λόγω του μεγέθους, επιτρέπεται από το νόμο αυτή η έκταση να ρυμοτομηθεί.
Επεξεργαζόμενοι περισσότερο την ιδέα, βλέπαμε ότι αν καταφέρναμε να κατασκευαστούν στην περιοχή νέες εγκαταστάσεις για την ΑΕΝ, δημιουργούνταν προϋποθέσεις δημιουργίας ενός ναυτιλιακού εκπαιδευτικού κέντρου που θα μπορούσε να «παρασύρει» και άλλες ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές δράσεις, σε ένα όρμο που αποτελεί εξαιρετικό φυσικό λιμάνι με καλά βαθικά, ήπια πρανή κλπ..
Φαίνονταν, δηλαδή, ότι η μια δράση ήταν δυνατόν να λειτουργήσει συμπληρωματικά μιας άλλης, σχολή μηχανικών-καρνάγιο και πρακτική εκπαίδευση σπουδαστών, ρυμοτομία και μίσθωση οικοπέδων σε τεχνικές και ναυτιλιακές εταιρίες για να δραστηριοποιηθούν, δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης για τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τα πληρώματα των προς επισκευή σκαφών και πλοιαρίων, ανάγκη ίσως κατασκευής μικρού ξενοδοχείου για την παραμονή τους κατά τον χρόνο των επισκευών, λειτουργία τραπεζικών θυρίδων κλπ. και όλο αυτό το «σύστημα» δομημένο στην φιλοσοφία του απόλυτου σεβασμού στο περιβάλλον, αναπτυγμένο με χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας κλπ..
Αυτή την πρόταση/ιδέα, που θα είχε ως αρχικό πυρήνα τη νέα Ακαδημία Μηχανικών Ε.Ν. της Χίου με δυναμική δημιουργίας ενός ναυτικού εκπαιδευτικού κέντρου, αλλά και την επιδίωξη ανάπτυξης σταδιακά ενός μεσαίου επισκευαστικού νεωρίου που είναι τόσο αναγκαίο στο Αιγαίο για επισκευαστικές εργασίες μεσαίου μεγέθους πλοίων, αλιευτικών-γιότ-επαγγελματικών τουριστικών-επιβατηγών κλπ., δραστηριότητες οι οποίες θα προσέλκυαν και άλλες συναφείς δράσεις, την κουβεντιάσαμε με Χιώτες και μη επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι την βρήκαν ελκυστική και ρεαλιστική.
Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία και υποβάλλαμε αυτή την πρόταση, κυρίως για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για την ΑΕΝ, στον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Ανωμερίτη ο οποίος τη βρήκε ενδιαφέρουσα και συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με Χιώτες πολιτικούς της εποχής και επιχειρηματικούς παράγοντες.
Δυστυχώς η «άμιλλα» των συμπατριωτών μας για την διεκδίκηση της έδρας της νέας Ακαδημίας αλλά και η αντικατάσταση του Υπουργού εκείνη την περίοδο, έστειλαν στις καλένδες την προοπτική δημιουργίας ενός υβριδικού ναυτιλιακού «πάρκου».
Αυτή είναι η ιστορία του θέματος.
Η νέα αυτοδιοικητική πορεία του τόπου με ένα πλέον Δήμο στο νησί ο οποίος είναι ο διαχειριστής της περιοχής, δημιουργεί, κατά την άποψη του υπογράφοντα, προϋποθέσεις επανεκκίνησης και υλοποίησης της πρότασης.
Ο συνδυασμός της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ και ο επικεφαλής της κ. Γιάννης Χαλιορής θα εντάξουν την εν λόγω πρόταση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της νέας Δημοτικής Αρχής και θα επιδιωχθεί η υλοποίησή της με στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Περιφέρειας.
Η τεχνογνωσία που κατέχει η Χίος στις ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές δράσεις, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι πλοιοκτήτες του κόσμου κατάγονται από τον τόπο μας, η θέση της στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αλλά και οι νέες προοπτικές που επιφέρει η νέα αυτοδιοικητική μεταρύθμιση, δημιουργούν συνθήκες υλοποίησης του υβριδικού αυτού ναυτιλιακού πάρκου, προοπτική ανάπτυξης της ΒΑ Χίου και σημαντικές θέσεις εργασίας.
Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, στην ναυτική μας παράδοση, στις ικανότητες και δυνατότητες των συμπατριωτών μας. Οφείλουμε να εντοπίσουμε και εκμεταλλευτούμε όλα τα κεφάλαια του τόπου που σήμερα αδρανούν (μαρίνα, λιμάνια, καταφύγια κλπ) και κυρίως τους νέους επιστήμονες της Χίου, να τους δοθεί ο ρόλος τους μέσα από σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό συμπληρωματικότητας των πόρων. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε προοπτικές ελπίδας στη νέα γενιά. Θα παλέψουμε και θα πετύχουμε.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.)
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χίου
με τον συνδυασμό «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ»