Εκτύπωση

Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

Πριν λίγες ημέρες ταξίδεψα για επαγγελματικούς λόγους στις Βρυξέλλες. Είχα και στο παρελθόν επισκεφθεί αυτή την πόλη πολλές φορές. Λόγω του κλίματος, του τρόπου ζωής, των ανθρώπινων σχέσεων, της «καλουπωμένης» καθημερινότητας κλπ., πάντα σκεφτόμουνα πόσο τυχερός είμαι που ζω στην Ελλάδα. Δεν κρύβω, όμως, ότι την τελευταία φορά ζήλεψα αυτή την «τακτική» καθημερινότητα αναλογιζόμενος την κατάσταση στον τόπο μας και κυρίως το γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια και μάλλον για πολλά ακόμα στο μέλλον, κανένας από μας δεν ξέρει τι ξημερώνει η επόμενη ημέρα, ότι δυστυχώς τα παιδιά μας δεν μπορούν πια να ονειρεύονται για την ζωή τους.
Η χώρα, μάλλον η ελληνική κυβέρνηση, όλο και περισσότερο μοιάζει με τον βαριά τραυματισμένο πολίτη, όποιας κοινωνικής ή οικονομικής τάξης, όπου σοκαρισμένος από το ατύχημα αφήνεται αδιαμαρτύρητα στο έλεος του οποιοδήποτε προστρέξει, άσχετου ή σχετικού, για τη διάσωσή του.

Εκτύπωση

ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

Το να ασχολείται κάποιος σήμερα με τα καλώς ή τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας και ειδικότερα μ' αυτά που έχουν σχέση με την οικονομία, την ανάπτυξη, το μέλλον, την υπόστασή μας κλπ. ενδεχομένως δεν είναι και το πιο παραγωγικό, κυρίως αν έχει να ασχοληθεί με πιο αποδοτικά θέματα, αφού, όπως φαίνεται, για ό,τι λέγεται και γράφεται ουδείς ασχολείται.

Πλην, όμως, η ναυτιλία είναι «το ξεχωριστό» για τον τόπο, είναι στα δυο-τρία δυνατά σημεία που η χώρα είναι σε θέση να ανταγωνίζεται τους έξω αποτελεσματικά, αξίζει, ενδεχομένως, να ενώνεις την φωνή σου με εκείνους που προσπαθούν να καταδείξουν ένα άλλο, δοκιμασμένο αλλά συνήθως παραμελημένο δρόμο διαφυγής από την σημερινή καταθλιπτική οικονομική κατάσταση.
Ο μοναδικός σήμερα κλάδος της οικονομίας στη χώρα που φέρνει χρήματα, πολλά χρήματα, χωρίς κανένας μηχανισμός του κράτους να προσπαθεί, να αγωνιά, να στηρίζει με πολιτικές, είναι η ελληνική εμπορική ναυτιλία. Ίσως, αιτία αυτής της αδιαφορίας είναι η σιγουριά ότι για δεκαετίες ο κλάδος αυτός της οικονομίας μπορεί και πορεύεται μόνος του. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, φθάνει η σιγουριά για την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα αυτής της δραστηριότητας, που κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν και την πολυτέλεια να κάνουν πειράματα με τις αντοχές της.

Εκτύπωση

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

Δεν υπάρχει κείμενο Χιώτη πολιτικού ή πολιτικάντη σε προεκλογική ή άλλη περίοδο που να μην αναφέρεται στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας, διαπιστώσεις, ιδέες, προτάσεις, υποσχέσεις κλπ.

Είναι γεγονός ότι, το ιερό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας το εποπτεύει και το διαχειρίζεται η Ιερά Μητρόπολις Χίου, πλην όμως, ο σχεδιασμός για την όποια συμμετοχή του στις αναπτυξιακές αναζητήσεις του τόπου, ανήκει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του.
Επισκέπτομαι το προσκύνημα κάθε χρόνο αρκετές φορές, ιδιαίτερα, τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτό που διαπιστώνω είναι ότι δεν έχει επέλθει καμιά ουσιαστική αλλαγή ή παρέμβαση στην λογική της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Αυτό που με συγκίνησε, για άλλη μια φορά και φέτος, ήταν η ατελείωτη φάλαγγα των προσκυνητών που όλη τη νύχτα περπατούν για να φθάσουν ξημερώματα εξαντλημένοι αλλά πιο δυνατοί στην ψυχή τους μπροστά στην ιερή εικόνα.
Όλο και πιο μεγάλη κάθε χρόνο η συμμετοχή των νέων, αγοριών και κοριτσιών, τα βλέπεις σε όλη τη διαδρομή με απίστευτη δύναμη να βαδίζουν μέσα στο σκοτάδι, στην αρχή ομαδικά, κατόπιν πιο μοναχικά, με τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα να περνούν δίπλα τους, να τα επιβαρύνουν με τα καυσαέρια και το θόρυβο, να απειλούνται κάθε στιγμή από ατύχημα και αυτά να συνεχίζουν προς τον ιερό προορισμό τους.
Φθάνοντας τελικά στις στροφές, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του ναού, λίγα μέτρα από την κοπή του νήματος του τερματισμού, από την ολοκλήρωση του τάματος, με τα πρόσωπα παραμορφωμένα από την υπερπροσπάθεια για να καταφέρουν να βγάλουν το Μαραθώνιο, με τις δυνάμεις να τα εγκαταλείπουν, αρχίζει το μαρτύριο. Αυτοκίνητα να μην αφήνουν σπιθαμή ελεύθερη για να περάσουν, σκόνη και καυσαέριο να τα τυφλώνουν και να τα πνίγουν, απελπισία, κανείς να μην υπάρχει για συντονισμό, για υποδοχή, για βοήθεια.
Με τις εικόνες αυτές, όσο και να μη θες να κολαστείς αρχίζει ο δαίμονας να σε πιλατεύει. Πενήντα χιλιόμετρα διαδρομή περπατούν αυτοί οι χιλιάδες σπουδαίοι άνθρωποι, πενήντα χιλιόμετρα μέσα στο σκοτάδι με τις απειλές που περιέγραψα παραπάνω, με ενδεχόμενο ατυχήματος, με ενδεχόμενο κακοδιαθεσίας από την υπερπροσπάθεια. Η πολιτεία απούσα. Σε όλη τη διαδρομή δεν συνάντησα ένα ασθενοφόρο, δεν απάντησα ένα τροχονόμο, δεν είδα ένα τραπεζάκι με ένα μπουκαλάκι νερό, τίποτα, αν ένα παιδί ή ηλικιωμένος αισθανόταν αδιαθεσία η βοήθεια μπορούσε να έρθει μόνο από ιδιώτες περαστικούς.
Και αναρωτιέσαι γιατί υπάρχει η Δημοτική διοίκηση, ποια είναι η έννοιά της, η φροντίδα, ο σχεδιασμός της για ένα τόσο δυναμικό έθιμο, για ένα ιερό προσκύνημα που αγγίζει τις καρδιές των πιστών ακόμα και έξω από το νησί μας, για τη λαοθάλασσα που ανεβαίνει στην ΒΔ Χίο κάθε χρόνο;
Υπολόγισα ότι οι πεζοπόροι προσκυνητές πρέπει να ξεπέρασαν τους 1500-2000, δε νομίζω να υπάρχει άλλη περίπτωση ιερού προσκυνήματος στην Ελλάδα, όπου τόσοι άνθρωποι περπατούν στα βουνά πενήντα χιλιόμετρα για να ικανοποιήσουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Και παρά τις αντιξοότητες του εγχειρήματος, ο αριθμός των πεζοπόρων προσκυνητών κάθε χρόνο αυξάνει, με πιο πολλούς τους νέους μας.
Αναρωτιέται κανείς, τι γίνεται σε αυτό τον τόπο; Γιατί υπάρχουν τόσες υπηρεσίες, επιτροπές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, αστυνόμοι, τουριστικές υπηρεσίες και δημοτικοί οργανισμοί; Είναι δυνατόν να μη προνοούν για τέτοιες εκδηλώσεις παγχιακού χαρακτήρα; Για το πιο δυναμικό θρησκευτικό γεγονός του βόρειου Αιγαίου, από το οποίο θα μπορούσε η Χίος να δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, τι σχεδιασμός υπάρχει, τι σκέφτονται επιτέλους για το μέλλον της περιοχής οι έχοντες την ευθύνη;
Παρά τα τόσα αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικούς πόρους κλπ. δεν έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια να διανοίξουμε το δρόμο από τη Βολισσό προς την Αγία Μαρκέλλα, παρά το γεγονός ότι η περιοχή συνεχώς ανέρχεται τουριστικά, να κατασκευάσουμε ένα σύγχρονο χώρο στάθμευσης, χώρους υγιεινής για τους προσκυνητές, κ.ά..
Οι ρουκέτες έχουν βρει την τροχιά τους, το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας πότε επιτέλους θα πάρει σειρά;
Όσο αφορά στην οργάνωση και στην βελτίωση των συνθηκών της πεζοπορίας, στην ασφαλή ανάβαση, στην ανακούφιση, στις εναλλακτικές διαδρομές προς το προσκύνημα και στην υποδοχή τους, εφόσον είναι ανεπαρκείς οι υπεύθυνοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τουλάχιστο ας καλέσουν τον πιο ειδικό άνθρωπο στην Χίο για περιπατητικές διαδρομές, τον Γιώργη Χαλάτση, να αναλάβει να σχεδιάσει και να ενεργήσει τα δέοντα για του χρόνου.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

Εκτύπωση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΧΙΟΥ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

 

Χίος 21-3-2011

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
κ. Κλεισσά Κ. Ηλία
Δημοκρατίας 2
ΤΚ 82 100
Χίος

ΘΕΜΑ: « Απόφαση Δ.Σ.»

Κύριε Πρόεδρε,

Από τον Οκτώβριο του 2008 κρατούνται μέχρι και σήμερα από τις Αρχές της Βενεζουέλας ο τότε Πλοίαρχος και ο Υποπλοίαρχος του ελληνικού πλοίου Δ/Ξ «ASTRO SATURN» με την αστήρικτη κατηγορία ότι ευθύνονται διότι εξωτερικά του πλοίου τους βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Όσοι έχουν σχέση με ναυτιλία και ειδικά με το τι συμβαίνει στα λιμάνια της εν λόγω χώρας γνωρίζουν το μαρτύριο που υφίστανται τα πληρώματα και ο πλοίαρχος των πλοίων όταν καταπλέουν σε κάποιο από αυτά και τους κινδύνους που διατρέχουν να κατηγορηθούν άδικα για παράνομες ενέργειες τοπικών δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.
Τα κυκλώματα αυτά επιλέγουν πλοία που καταπλέουν στα λιμάνια της Βενεζουέλας, (Porto la Cruz, Jose κλπ.) και με διάφορους πολύ εξελιγμένους τρόπους και μεθόδους τοποθετούν, είτε στην καρίνα του με δύτες, είτε σε άλλα εξωτερικά σημεία του πλοίου, όπως ο χώρος του άξονα του πηδαλίου κλπ., ποσότητες ναρκωτικών προκειμένου αυτά να «παραληφθούν» από το δίκτυο σε κάποιο από τα επόμενα λιμάνια.
Για την αντιμετώπιση τέτοιων απαράδεκτων και επικίνδυνων καταστάσεων, σχεδόν πάντοτε, οι πλοίαρχοι σε συνεννόηση με τους πλοιοκτήτες και τις τοπικές αρχές προσλαμβάνουν ειδικές εταιρίες φύλαξης του πλοίου από στεριά, πλην όμως, για διάφορους και ευνόητους λόγους που έχουν σχέση με τα τοπικά ή διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, «διαλάθουν» της προσοχής οι διακινητές και εντοπίζονται προ του απόπλου ποσότητες με αποτέλεσμα ο αθώος πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος και άλλοι από το πλήρωμα, που έπραξαν ότι ήταν δυνατόν για την αποτροπή τέτοιου ενδεχομένου, να ευρίσκονται εκτεθειμένοι και εν τέλει στα κρατητήρια και τις φυλακές χωρίς να ελπίζουν σε δίκαιη δίκη υπόδικοι όντες σε τέτοιες μη δημοκρατικές χώρες
Τέτοια περίπτωση είναι των δυο ελλήνων φυλακισμένων του προαναφερόμενου πλοίου, για τους οποίους αν και δεν υπάρχει καμία εις βάρος τους μαρτυρία ότι συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο σε προπαρασκευαστικές ή άλλες ενέργειες διακίνησης ναρκωτικών, σαπίζουν εδώ και δυόμισι χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας στις φυλακές.
Την ίδια «τύχη» έχουν εδώ και λίγες ημέρες ο πλοίαρχος και άλλοι ένδεκα έλληνες ναυτικοί μαζί με αλλοδαπούς συναδέλφους τους του ελληνικού φ/Γ «MARIA L» οι οποίοι κρατούνται στο λιμάνι Jose.
Ως γενέτειρα και τόπος χιλιάδων ναυτικών που θαλασσομαχούν και κινδυνεύουν κάθε στιγμή να θρέψουν την οικογένειά τους, αλλά και να μεταφέρουν περήφανα σε κάθε τόπο της γης την Ελληνική σημαία, πολύ δε περισσότερο που ο πλοίαρχος του πρώτου πλοίου αλλά και μέλη του δεύτερου είναι Χιώτες, εισηγούμαι στο Σώμα την έκδοση ψηφίσματος που θα εκφράζει την ανησυχία μας και την αγανάκτηση για την απαράδεκτη και αστήρικτη κράτηση των ελλήνων ναυτικών από τις αρχές της Βενεζουέλας και την αποστολή του στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εντείνει τις προσπάθειές του για την απονομή δικαιοσύνης και την απελευθέρωση και επιστροφή αυτών των μαρτύρων στις εστίες τους.

Με τιμή
Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.
Δημοτικός Σύμβουλος

Εκτύπωση

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

Ευχαριστώ εγκάρδια τους συμπατριώτες μου που με τίμησαν με την ψήφο τους, δίνοντάς μου την εντολή να τους εκπροσωπώ στο νέο Δ.Σ. της Χίου. Η εντολή είναι σαφής και κρίνοντας από τον αριθμό των ψήφων επιτακτική.

Αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω ότι κατά την περίοδο της θητείας μου, η πολιτική συμπεριφορά μου θα κινηθεί με γνώμονα το συμφέρον της Χίου και την πρόοδο των κατοίκων της. Θα στηρίξω κάθε δημιουργική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία και πρόταση απ' όπου και αν προέρχεται και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια, ώστε σε συνεργασία με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους της «Νέας Αντίληψης» να είμαστε ωφέλιμοι και παραγωγικοί. Με έμφαση, επίσης, δηλώνω ότι κυρίαρχο θα είναι το ενδιαφέρον μου για χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Ο κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και να συνεχίσει τη θητεία του με επιλογές ωφελιμιστικής παραταξιακής και προσωπικής πολιτικής, αλλά να πολιτευθεί επιτέλους σε μια πλατφόρμα συλλογικής και δημοκρατικής προσπάθειας μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης για την επιλογή των δράσεων και των έργων που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος. Η σπατάλη πόρων σε έργα που δεν προσδίδουν προστιθέμενη αξία στον τόπο, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο απαιτείται να μηδενισθεί.
Ο συνδυασμός «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ» είναι γεγονός ότι δεν έπεισε τους συμπολίτες μας. Οι λόγοι είναι πολλοί, αξίζει να αναλυθούν και οπωσδήποτε θα γίνει. Πιστεύω, όμως, ότι η επιλογή του εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού του εκλογικού σώματος που προτίμησε να απέχει της εκλογής, θεωρώντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο εκφράζει την απαρέσκειά του στην ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να διαχειρισθεί όπως πρέπει τα προβλήματα του τόπου, ναι μεν έδωσε ηχηρό πολιτικό μήνυμα, πλην όμως, επέτρεψε την επικράτηση αυτών για τους οποίους αισθάνεται απαρέσκεια. Υπ' αυτή την έννοια, αν το «σώμα» των απεχόντων προσέρχονταν στην κάλπη, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.
Έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα της κρίσης και της αλλαγής των εντεταλμένων, πώς είναι δυνατόν να εκχωρούμε το δικαίωμά μας σε άλλους, γιατί αφήνουμε τους λίγους να αποφασίζουν για μας; Θα αφήναμε π.χ. ποτέ το παιδί μας, χωρίς σοβαρή αιτία, να το μεγαλώσει, να το φροντίζει κάποιος άλλος; Θα αφήναμε άλλους να διαχειριστούν το μέλλον του, την πρόοδό του, την εκπαίδευσή του, την ασφάλειά του; Την επόμενη Κυριακή επιλέγουμε την πολιτική και διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας Β. Αιγαίου, επιβάλλεται, τουλάχιστον αυτή τη φορά, η συμμετοχή μας στη λήψη των αποφάσεων, εμείς να αποφασίσουμε για τον εαυτό μας.
Τέλος, θέλω να συγχαρώ τους συμμετέχοντες στο συνδυασμό «Νέα Αντίληψη». Να σημειώσω ότι όλοι συμμετείχαν με αλτρουισμό και ιδανικά για μια καλύτερη προοπτική των συνανθρώπων μας, της κοινωνίας μας και να τους ευχηθώ να είναι πάντα υγιείς και πρόθυμοι για κοινωνική προσφορά.

Ευχαριστώ
Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης