Αρχική Σελίδα

Εκτύπωση

ΑΤΥΧΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Είναι περιττό να σημειώσω εξ αρχής το γεγονός ότι το κοινοβούλιο είναι, πρέπει να είναι, ο ναός της δημοκρατίας κλπ. αυτονόητα πράγματα για μια σοβαρή κοινωνία.

Ο ελληνικός λαός αφήνει για τέσσερα χρόνια σχεδόν εν λευκώ στους εκπροσώπους του, τους βουλευτές, τη ζωή του, την τύχη της πατρίδας του, την ευημερία του και δια του συντάγματος (άρθρα 59-60) προσδοκά ο βουλευτής να ασκεί τα καθήκοντά του με όρκο, υπεύθυνα και κατά συνείδηση.

Ωστόσο, δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει το χάλι της Βουλής. Ιδίως τα τελευταία χρόνια μα και με ένταση το τελευταίο διάστημα, ο ελληνικός λαός έχει καταστεί θεατής ενός άθλιου θεάτρου με πρωταγωνιστές βουλευτές.

Εκτύπωση

Τρεις Μύλοι Ταμπάκικα

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Αγαπητέ κ. Γεωργούλη,
Σχετικά με το δημοσίευμα σας στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της 25ης Απριλίου 2013 με τίτλο «Λάθος όχι» στο οποίο λίγο-πολύ κρίνετε εσφαλμένη την αρνητική στάση μου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας τρέχοντος, στην πρόταση του Δημάρχου να ενοικιάσει δυο από τους τέσσερις ανεμόμυλους στα Ταμπάκικα σε ιδιώτες προκειμένου να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν καφενείο ή μπαράκι, έχω να σας πως τα εξής:

Αναμφίβολα, γνωρίζετε και έχετε συνειδητοποιήσει ότι οι τέσσερις μύλοι στην εν λόγω περιοχή έχουν καταστεί σήμα κατατεθέν για τη Χίο στη συνείδηση όλων των συμπολιτών μας μαζί με τα ξυστά του Πυργιού, τις εικόνες από το ρουκετοπόλεμο, τη Νέα Μονή κλπ. Δεν υπάρχει αναφορά σε τουριστικό ή άλλο οδηγό που αναφέρεται στη Χίο χωρίς φωτογραφία αυτών των μνημείων. Πρόσφατη δε, είναι η «ηλεκτρονική αφίσα» που δημοσιεύθηκε από το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας του ΠΑΝ.ΑΙΓ. για επιστημονική εκδήλωση στο Ομήρειο, η οποία είχε τυπωθεί με φόντο τους εν λόγω μύλους.

Άλλοι Δήμοι, (ανατρέξετε μέσω του διαδικτύου), έχουν αναδείξει με καινοτόμες ιδέες τέτοια μνημεία και τα έχουν εντάξει σε ένα ευρύτερο μουσειολογικό σχεδιασμό π.χ. «βιομηχανικής» παράδοσης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές, εκθεσιακές ή άλλες δράσεις.

Ο συγκεκριμένος χώρος έπρεπε να είχε προ πολλού αναδειχθεί, η παρέμβαση στον τρίτο στη σειρά μύλο από τον όμιλο φουσκωτών σκαφών της Χίου μπορεί να δώσει το ίχνος.

Δεν μπορώ να συμπλεύσω, αγαπητέ κ. Γεωργούλη, με την πολιτική του «άρπα κόλλα», του καφενείου, η οποία χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή του κ. Λαμπρινούδη ένεκα της οποίας δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα σοβαρά προβλήματα του τόπου.

Το μοντέλο «καφενείου», όπου οι θαμώνες «εισάγουν» στην παρέα όποιο θέμα για κουβέντα, καλό είναι για να γελάμε όχι όμως για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής οι αποφάσεις της οποίας επειδή καθορίζουν την πορεία του τόπου οφείλουν να είναι απότοκες ενδελεχούς μελέτης, διαβούλευσης και βασισμένες σε συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αυτή τη λογική δεν την ενστερνίζεται ο κ. Λαμπρινούδης και με έκπληξη διαπιστώνω ούτε και εσείς.

Με εκτίμηση

Σταύρος Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
www.s-michailidis.gr

Εκτύπωση

ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ

| Κατηγορία Δημοσιεύσεις

Η Χίος για τα χαρίσματά της, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του ελληνισμού, πάντοτε απολάμβανε τα χάδια των ιστορικών, τις όμορφες περιγραφές των περιηγητών και τους γλυκούς καρπούς των ποιητών. Με τα τελευταία καμώματά μας, όμως, μπαίνουμε στο κάδρο της δημοσιότητας αρνητικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι του περιβόητου φακέλου για τις φωτιές, ο οποίος έπρεπε-δεν έπρεπε να σταλεί στην επιτροπή περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στο ταμείο αλληλεγγύης, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων για την ανακούφιση της περιοχής από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Τον Οκτώβρη, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ, διεξήχθη στη Χίο διεθνές συνέδριο για το θέμα των πυρκαγιών. Από το νησί «παρέλασαν» οι σπουδαιότερες, σε επιστημονικό επίπεδο, προσωπικότητες της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου, κατέχουσες νευραλγικές θέσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών. Δε θα μπω στην διαδικασία των συμπερασμάτων, των προτάσεων για την επόμενη ημέρα κλπ. καθώς αυτά θα δημοσιευθούν εντός των επόμενων ημερών στο βιβλίο των πρακτικών που ετοιμάζεται να εκδοθεί.

Πέραν των παραπάνω, προσκλήθηκαν και παρέστησαν στο εν λόγω συνέδριο σπουδαίοι εκπρόσωποι διεθνών φορέων και προσωπικότητες όπως ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου κ. Γ. Βασιλείου, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Goldammer και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. κ. Sweet, Γενικός Διευθυντής.

Ο κ. Sweet κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της καταστροφής, είπε ευθέως ότι η περίπτωση της Χίου δεν εντάσσεται στις πρόνοιες του ταμείου αλληλεγγύης για αποζημίωση, πλην όμως ανέφερε, ότι « ..... έχετε την δυνατότητα να πάρετε ευρωπαϊκά χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, είναι δικό σας θέμα πού θα κατευθύνετε αυτούς τους πόρους .... ». Πριν τελειώσει τη δήλωσή του, ακούστηκαν στο ακροατήριο «σούσουρα» του τύπου «τι λέει αυτός, δε θέλει να βοηθήσει» κλπ. Επίσης ο κ. Αντιπεριφερειάρχης όταν έλαβε τον λόγο είπε ότι σε κάθε περίπτωση θα συνταχθεί φάκελος και θα υποβληθεί αρμοδίως.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (20-12-2012) ο κ. Δήμαρχος έθεσε εκτός Η.Δ. πρώτο θέμα συζήτησης την εξέλιξη του θέματος «φακέλου πυρκαγιών Χίου» με αφορμή την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Hajn στον Ευρωβουλευτή κ. Χουντή. Ότι δηλαδή στο ταμείο αλληλεγγύης δεν υπεβλήθη ποτέ φάκελος από τη χώρα μας. Πρόθεσή του ήταν το Δ.Σ. να καταδικάσει, όπως έγινε τελικά κατά πλειοψηφία, την ολιγωρία υπηρεσιών (βλέπε Γαννιάρη) και Κυβέρνησης για τη μη αποστολή αιτήματος κλπ.

Είχε δίκιο ο άνθρωπος, πώς να μην αγανακτήσει, πώς να μην τον πνίξει το δίκαιο, τόσα πράγματα, έξοδα, πρωτοβουλίες, συσκέψεις που συντόνισε και οργάνωσε για την πυροπροστασία της Χίου και όλα μα όλα πήγαν χαμένα. Έλεος κ. Δήμαρχε, να είστε βέβαιος ότι η ιστορία θα σας κρίνει αυστηρά και θα σας καταλογίσει σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες για τη συμφορά που βρήκε τον τόπο. Αφήσατε απροετοίμαστη τη Χίο, ανυπεράσπιστη παρά τις εκκλήσεις των αρμοδίων φορέων για λήψη μέτρων από τον περασμένο Απρίλη. Δεν παραστήκατε καν στις συσκέψεις του αρμόδιου οργάνου και τώρα, χύνετε κροκοδείλια δάκρυα ότι δεν εστάλη φάκελος. Λαϊκίζετε και δημαγωγείτε ανερυθρίαστα πάνω στο καμένο πτώμα της Χίου. Στο μόνο που επισπεύσατε ήταν η άκαιρη ανακοίνωση για άδειες υλοτόμησης στα καμένα.

Τούτων δοθέντων, θέλω να καταθέσω ακόμα δυο σκέψεις. Κατ' αρχάς, από τη στιγμή που επίσημα στόματα δήλωσαν, ανεξάρτητα από το τί προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο του ταμείου αλληλεγγύης, ότι θα υποβληθεί φάκελος είτε έπρεπε να τον υποβάλουν είτε έγκαιρα να ανακοινώσουν ότι για χ-ψ λόγους δεν θα τον αποστείλουν. Αυτό δεν έγινε και δικαιολογημένα δημιουργήθηκαν δυσμενείς εντυπώσεις.

Από την άλλη, ο άνθρωπος της Ε.Ε. που θα παρελάμβανε να εξετάσει τον περιβόητο φάκελο και να ικανοποιήσει το αίτημα ή να το βάλει στο αρχείο, ήταν αυτός που ειρωνικά στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Λαμπρινούδης αποκάλεσε «πικρό» ένεκα του ονόματός του Sweet που στα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί «γλυκός». Αυτός ο άνθρωπος ήρθε στη Χίο και μίλησε στο συνέδριο. Επί τρεις (3) ημέρες ήταν εδώ, είδε από πρώτο χέρι το πρόβλημα, γνώρισε τη Χίο, πέταξε με το ελικόπτερο του καπ. Π. Τσάκου πάνω από τις καμένες περιοχές, τράβηξε φωτογραφίες και σχημάτισε από πρώτο χέρι εικόνα για την κατάσταση.

Ε, αυτό το σημαντικό υπηρεσιακό πρόσωπο, κανένας πολιτικός παράγοντας ή εντεταλμένος μας, από αυτούς που σήμερα «κλαίνε» για την «ευκαιρία» που χάθηκε, δεν έκανε τον κόπο να τον προσεγγίσει, να πιει ένα καφέ μαζί του, να τον ξεναγήσει στο τόπο όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για άλλα που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον. Ντροπή! Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία σας αποτελούν επικίνδυνη, πλέον, προοπτική για τον τόπο.

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος

Εκτύπωση

Δημοτική Χωροταξία - Καλλικράτης

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

Μετά από τρία και πλέον χρόνια εφαρμογής του Ν. 3852/2010, ο οποίος έθεσε σε εφαρμογή την υφιστάμενη «δημοτική χωροταξία», εν προκειμένω ένα Δήμο για τη Χίο, ξεκινά η συζήτηση για την τροποποίησή-βελτίωσή του με πρωτοβουλία κάποιων Δημάρχων, όχι του δικού μας.

Είναι λογικό, ένα νομικό πλαίσιο το οποίο επέφερε στην τοπική αυτοδιοίκηση τέτοιου μεγέθους μεταβολές, μετά από το «χαπιάρισμα» που έχει υποστεί στα χρόνια της εφαρμογής του, να έχει εμφανίσει τα κενά και τις αδυναμίες του!

Το παράλογο είναι ότι, ενώ πολύ καιρό συζητείται ότι θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τη βελτίωση του νόμου και ενώ σε άλλους τόπους έχουν καταλήξει σε προτάσεις ακόμα και σε «σπάσιμο» Δήμων, η μακάρια πολυδωρική Χίος δεν αισθάνεται την ανάγκη να συνεισφέρει στον προβληματισμό το παραμικρό. Τους λόγους αυτής της αντιδημοκρατικής και υπεροπτικής συμπεριφοράς ας τους ερμηνεύσει ο καθένας μας όπως νομίζει!

Το θέμα ετέθη από τον υπογράφοντα και την παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν αρκετό καιρό, βλέποντας την αδιαφορία και την απαρέσκεια της σημερινής δημοτικής Αρχής να ξεκινήσει διάλογο.
Για τη «νομή» του ποιμνίου, ο Δήμαρχος όπως πράττει σε περιπτώσεις πίεσης, υποσχέθηκε θεματική σύγκληση του Δ.Σ. Είμαι βέβαιος, ότι αν ποτέ γίνει, (στα τρία χρόνια αν και υποσχέθηκε πολλές φορές τέτοιες συζητήσεις για τα σοβαρά θέματα που μας απασχολούν, δεν συγκάλεσε καμία), τότε θα είναι πολύ αργά αφού ήδη σήμερα η συζήτηση ξεκινά στη Βουλή.

Εκτύπωση

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου


P9160848Δυο λόγια μόνο για το άγαλμα του Στρατηγού Πλαστήρα. Κατ' αρχήν Έλληνες, όπως ο αείμνηστος Πλαστήρας, για ευνόητους λόγους ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή όπου οι αξίες είναι σε καθοδική τροχιά, επιβάλλεται να προβάλλονται ως οδηγητές. Προκειμένου όμως, να περάσουν σωστά τα μηνύματα απαιτείται προσοχή διότι η υπερβολή μπορεί να δουλέψει ανάποδα.
Είμαι της άποψης, ότι τα κεντρικά σημεία του κάθε τόπου, όπως π.χ. η κεντρική πλατεία του, διαμορφώνονται ή φιλοξενούν εικαστικές δημιουργίες οι οποίες τον χαρακτηρίζουν ή τονίζουν κάποιο ιστορικό γεγονός για το οποίο είναι κυρίως γνωστός αυτός ο τόπος, π.χ. η Χίος κυρίως χαρακτηρίζεται και είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την μαστίχα, τον Όμηρο, το εμπορικό της δίκτυο σε όλη την Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τον 19ο αιώνα, τη ναυτιλία κλπ., και το Μορφοβούνι της Καρδίτσας ως γενέτειρα του Πλαστήρα κ.ο.κ..

Εκτύπωση

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ

| Κατηγορία Δελτία Τύπου

kadosΟ Δήμαρχος Χίου κ. Λαμπρινούδης στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης φαίνεται ότι ξεπέρασε τον εαυτό του. Μέχρι τώρα ήταν μακρά άλλων στην ανικανότητα να ολοκληρώσει επί τέλους, όντας και Νομάρχης οκτώ ολόκληρα χρόνια, το έργο για την διαχείριση των σκουπιδιών. Έτσι έχουμε το φαινόμενο, να έχει ολοκληρωθεί (θα δούμε στην πορεία κατά πόσο είναι έτσι) ο ΧΥΤΑ και να μην έχει καν αρχίσει η κατασκευή του εξ' ίσου ουσιαστικού έργου για την ολοκληρωμένη λειτουργία του συστήματος, ο σταθμός μεταφόρτωσης.
Απίστευτο, κάναμε ΧΥΤΑ για να δουλέψει ως ΧΑΔΑ αφού δεν θα υπάρχει «το εργαστήριο» για την επεξεργασία, διαχωρισμό κλπ., των απορρίμματων πριν την υγειονομική ταφή τους. Ο κίνδυνος απ' αυτή την παράλειψη είναι τριπλός, πρώτον ο ΧΥΤΑ δουλεύοντας ως ΧΑΔΑ να κλείσει ο κύκλος της ζωής του πολύ πριν την ώρα του, δεύτερον να τον κλείσει η Ε.Ε. και τρίτον (πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων) να αρχίσουν τα πρόστιμα πάλι από την Ε.Ε. που θα τα πληρώσουν, ποιοι άλλοι, εμείς.